--------
--------
--------
BMI, czyli body mass index – to wskaźnik, którego celem jest ukazanie stopnia odżywienia organizmu ludzkiego. Jego wartość wylicza się za pomocą prostego równania, wykorzystującego masę ciała oraz wzrost. To pierwszy krok do tego,aby zorientować się, czy posiadamy nadwagę lub otyłość.
WAŻNE: Nie jest to żaden złoty standard! BMI nie uwzględnia zawartości masy mięśniowej, tkanki tłuszczowej, typu sylwetki ani gęstości kości. Często bywa niewiarygodny, jest to jednak pierwsze, najbardziej trywialne narzędzie do samokontroli w domowych warunkach.
Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), prawidłowe BMI, ukazujące optymalny stosunek masy ciała do wzrostu, zawiera się w przedziale od 18,6 do 24,9. Wartość BMI powyżej 30 to bezwzględny sygnał alarmowy, który powinien skłonić nas do kontaktu z lekarzem. Diagnozowanie chorób sercowo-naczyniowych na wczesnym etapie pozwala przyspieszyć proces leczenia i skutecznie z nimi walczyć.
Wzór: masa ciała (kg) / wzrost (m)2