fbpx

5 najpopularniejszych mitów na temat wody

Woda – składnik niezbędny do życia każdego organizmu, wchodzący w skład wszystkich komórek. U dorosłej osoby stanowi ok. 60% masy ciała. Wokół wody narosło sporo mitów – bardzo często ich geneza wywodzi się z osobistych doświadczeń – „mi to pomogło, to na pewno działa”. W przekazywaniu rzetelnych informacji na temat żywienia nie pomagają media, czy kolorowe czasopisma, które stosują kontrowersyjne, clickbaitowe nagłówki, nie zawsze mając na celu edukację odbiorcy. Wobec czego jak odsiewać ziarno od plew? Co jest prawdą, a co możemy schować między bajki? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.

Musisz pić 8 szklanek wody każdego dnia

Dość często ludzie martwią się zbyt niską ilością wypijanej wody, a zapominają, że tak naprawdę znajduje się ona w każdym produkcie spożywczym (w mniejszym lub większym stopniu) i nie wliczają tego do bilansu płynów. Spożywając np. kawę, herbatę, zupy, ogórka, czy arbuza dostarczymy niemałe ilości wody. Faktycznie według Norm żywienia dla populacji Polskiej kobiety powinny spożywać 2 l wody, a mężczyźni 2,5 l (woda pochodząca z napojów i produktów spożywczych) każdego dnia. Jednakże zapotrzebowanie na płyny zależy od wielu zmiennych – chociażby od aktywności fizycznej, intensywności pocenia się, temperatury otoczenia, wilgotności… innymi słowy jest to kwestia bardzo indywidualna i nie powinniśmy sztywno trzymać się tych zaleceń, ale oczywiście pić wodę warto!

Woda alkaliczna odkwasza organizm

Woda alkaliczna bywa często nazywana wodą „żywą”. Można ją otrzymać naturalnie w głębokich źródłach lub w sztucznym procesie elektrolizy zarówno w zakładach przemysłowo zajmujących się jej produkcją, jak i w warunkach domowych za pomocą specjalnego urządzenia zwanego jonizatorem wody.  Woda alkaliczna charakteryzuje się odczynem zasadowym (pH> 7), podczas gdy odczyn większości wód mieści się w zakresie 5-7. Skala pH pozwala na ocenę kwasowości i zasadowości wybranych roztworów na podstawie obecnych w nich jonów, a jej zakres wynosi od 0 do 14. Roztwory o pH<7 mają charakter kwasowy, natomiast roztwory o pH> 7 cechuje odczyn zasadowy.

Wodzie alkalicznej przypisuje się szerokie spektrum działania: od właściwości odmładzających, przez poprawę trawienia, aż do odkwaszania organizmu. Niestety, brzmi tozbyt pięknie, aby mogło być prawdziwe. Nie jesteśmy w stanie znacząco wpłynąć na zmianę pH krwi poprzez modyfikacje diety – jego wartość jest stała (7,35-7,45), natomiast w większym stopniu możemy mieć wpływ na zmianę odczynu moczu (osoby na diecie o większej ilości mięsa cechują się moczem o odczynie kwasowym, natomiast weganie/wegetarianie – bardziej zasadowym). Nasz organizm jest wyposażony w układy buforujące i mechanizmy regulujące, dzięki którym utrzymujemy równowagę kwasowo-zasadową. Pojęcie zakwaszenia organizmu jest niestety często mylone z kwasicą, która należy do ciężkich stanów, często zagrażających życiu (np. niewyrównana cukrzyca typu 1, choroby płuc, nerek). W takich przypadkach rzeczywiście dochodzi do zmiany pH krwi. Podkreślę – występuje to bardzo rzadko i jeśli nie leżysz teraz w ciężkim stanie w szpitalu to bardzo wątpliwe, że potrzebujesz odkwaszenia.

Woda z cytryną na czczo to remedium na nadprogramowe kilogramy i nie tylko

Wiele osób wierzy, że jak zacznie pić rano wodę z cytryną to przyspieszy metabolizm i schudnie. W Internecie znajdziemy mnóstwo grafik i artykułów na temat cudownych właściwości wody z cytryną – podaje się, że to remedium na nadprogramowe kilogramy, a nawet nowotwory. Może być to niekiedy krzywdzące, szczególnie, kiedy przeczytamy, że woda z cytryną leczy nowotwór. Tak naprawdę w wodzie z cytryną nie znajdziemy nic magicznego – oprócz niewielkiej ilości witaminy C (zdecydowanie więcej ma chociażby papryka lub kiwi), polifeloli, czy smaku.

Niestety woda z cytryną nie posiada magicznych właściwości odchudzających. Niemniej jednak może przyczyniać się do utraty masy ciała poprzez redukcję spożywania wysokokalorycznych słodzonych napojów, a tym samym zmniejszenie ilości spożytych kalorii.

Ponadto woda z cytryną, ze względu na smak, może pomóc w zwiększeniu spożycia płynów, szczególnie u osób, dla których kwestia nawodnienia jest kluczowa, ale bardzo często problematyczna (dzieci, młodzież, osoby starsze).

Warto zaznaczyć, że kontakt z kwaśnymi napojami nie jest komfortowy dla naszego uzębienia i może powodować osłabienie szkliwa. Należy uważać na ilość spożywanych soków, najlepiej pić je przez słomkę oraz unikać mycia zębów do 30 min od ich konsumpcji, aby nie osłabiać szkliwa i nie wywoływać nadwrażliwości.

Także osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym i chorobą wrzodową powinny uważać na spożywanie cytryny, jak również innych owoców cytrusowych, gdyż mogą one przyczynić się do zaostrzenia tych stanów chorobowych poprzez działanie drażniące oraz pobudzające receptory czuciowe znajdujące się w przełyku.

To w końcu pić tę wodę z cytryną czy nie pić? Jak najbardziej, oczywiście jeśli nie ma do tego żadnych przeciwwskazań, ale nie przypisujmy jej magicznych właściwości.

Aby schudnąć wystarczy codziennie pić ocet jabłkowy

Ahhh, chciałoby się, aby szklaneczka wody z dodatkiem octu sprawiła, że nadprogramowe kilogramy znikną w magiczny sposób. Co na to nauka? Istnieją dowody potwierdzające korzystny wpływ octu na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak hiperglikemia, hiperinsulinemia, hiperlipidemia i otyłość. Jednakże większość danych pochodzi z modeli zwierzęcych i lub ograniczonych badań z bardzo małą liczbę uczestników.

Mimo że ocet jest produktem bezpiecznym, szeroko dostępnym i niedrogim, wymagane są dalsze długoterminowe badania kliniczne na dużą skalę w celu sformułowania jasno określonych oświadczeń zdrowotnych.

Należy podkreślić, że ocet może, ale nie musi stanowić elementu naszej diety. W redukcji masy ciała podstawę stanowi deficyt energetyczny, a nie jeden konkretny produkt. Kluczowym elementami skutecznego i trwałego odchudzania są odpowiednio zbilansowana dieta, ruch oraz zmiana nawyków żywieniowych. Z dodatkiem octu stwórz pyszny sos do sałatki zamiast praktyk dodawania go do wody.

Japońska dieta wodna i specjalny rytuał picia wody

Choć z nazwy nie ma za wiele wspólnego z dietą, to możemy mówić o rytuale picia wody, który wydaje się być prozdrowotny. Japońska dieta wodna polega na wypijaniu ok. 45 minut przed posiłkami określonej ilości wody, a następnej porcji po ok. 2 h od spożycia posiłku. Założeniem tej diety jest teza, że popijając posiłki wodą „rozrzedzamy soki trawienne” i pogarszamy proces trawienia. Można to łatwo obalić chociażby argumentem, że na co dzień jemy produkty obfitujące w wodę, jak np. zupy, koktajle, owoce, warzywa i nic strasznego się nie dzieje. Poza tym trawienie zachodzi w środowisku wodnym, więc o ile nie mamy problemów z niestrawnością to nie musimy obawiać się picia płynów w trakcie posiłków.

Warto zaznaczyć, że spożywanie nadmiernej ilości płynów w krótkim czasie może nieść ze sobą ryzyko zatrucia wodnego oraz hiponatremii (spadku stężenia sodu we krwi)

Czy wobec tego są jakieś plusy tej diety? Istnieją przesłanki naukowe sugerujące, że picie wody na 30 min przed posiłkiem może powodować wzrost aktywności układu współczulnego, a tym samym stymulować termogenezę i zwiększać spoczynkowy wydatek energetyczny nawet o 30%. W rezultacie regularne picie wody przed posiłkami może przyczyniać się do spadku masy ciała. Efekt ten jest nie do końca wyjaśniony i niewątpliwie wymaga dalszych i bardziej obszernych badań.

Podsumowując

Woda stanowi niezbędny do życia składnik i niewątpliwie warto dbać o dobre nawodnienie organizmu. Wokół niej narosło wiele mitów i warto podkreślić, aby do treści przekazywanych w łatwo dostępnych mediach podchodzić z dużą dozą sceptycyzmu. Nie ma większego znaczenia jaką wodę wybierzemy – kranową, źródlaną, wysokozmineralizowaną, niegazowaną, czy gazowaną. Nie musimy pić wody z cytryną czy wody alkalicznej, aby cieszyć się dobrym zdrowiem 😉

  1. Grzymisławski M, editor. Dietetyka kliniczna. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie; 2020.
  2. https://www.healthline.com/nutrition/japanese-water-therapy#benefits
  3. https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/aktualnosci/128425,woda-z-cytryna-szkodzi-zebom
  4. https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/zakwaszenie-organizmu—prawda-czy-mit-
  5. https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_alkaliczna
  6. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J, editors. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; 2020.
  7. KumbhakarS, Verma R, Biju, B. Effect of warmlemonwater drink on selectedphysicalparametersamong the overweightfemalenursingstudents of RIMS & R, UP. Age (years) 2016; 17(23): 13.
  8. Launholt TL, Kristiansen CB, Hjorth P. Safety and sideeffects of applevinegarintake and itseffect on metabolicparameters and body weight: a systematicreview. Nord J Psychiatry. 2021;75(2):152-154. 
  9. Petsiou EI, Mitrou PI, Raptis SA, et al. Effect and mechanisms of action of vinegar on glucosemetabolism, lipid profile, and body weight. 2014;72(10):651-661. 
  10. Vij VA, Joshi AS.Effect of excessivewaterintake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweightfemaleparticipants. J Nat SciBiol Med.2014; 5(2): 340–344.
  11. Vij VA, Joshi AS.Effect of ‘WaterInducedThermogenesis’ on Body Weight, Body Mass Index and Body Composition of OverweightSubjects. J ClinDiagn Res. 2013;7(9):1894-1896.

Dodaj komentarz

Przewiń do góry