Nowy rok zadomowił się już na dobre, a Ty zapewne masz wypełniony po brzegi kalendarz z postanowieniami przekładanymi z miesiąca na miesiąc: „Schudnę 10 kg w 30 dni”, „Do końca roku zero słodyczy i fast foodów”, „Będę ćwiczyć 5 razy w tygodniu” itp. – znajome, co? Niestety okazuje się, że tylko nieliczni są w stanie wytrwać w swoich postanowieniach (noworocznych), w tym tych dietetycznych. Badania wykazały, że jedynie niespełna 20% osób z nadwagą podejmujących próbę odchudzania odnosi sukces w podtrzymaniu efektów diety, co definiuje się jako utratę co najmniej 10% początkowej masy ciała i jej utrzymanie przez minimum 1 rok. Wobec czego w jaki sposób, za pomocą zmian w naszej diecie, zwiększyć szansę na powodzenie w utrzymaniu efektów redukcji masy ciała? Zapraszam do lektury.
Posiłki bogate w błonnik, a ubogie w węglowodany proste
Stosowanie produktów bogatych w błonnik potencjalnie zmniejsza gęstość energetyczną diety poprzez zwiększenie objętości pożywienia bez dostarczania dodatkowej i przyswajalnej energii. Spożycie produktów obfitujących w ten składnik może wywoływać zmniejszoną odpowiedź insulinową i opóźniony spadek glukozy, co w konsekwencji powoduje wzrost uczucia sytości i zmniejszone zużycie energii. Istnieją dowody, iż wysokie spożycie błonnika pokarmowego w postaci pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, warzyw oraz owoców skutkuje mniejszym przyrostem masy ciała. Natomiast zwiększona konsumpcja rafinowanych zbóż, oraz słodyczy i deserów, a także wysoka gęstość energetyczna może przyczynić się do wzrostu masy ciała.
Posiłki bogatobiałkowe
Badania naukowe pokazują, że długoterminowy wpływ diet wysokobiałkowych na redukcje i utrzymanie masy ciała nie jest jednoznaczny. Wydaje się, że determinanty na poziomie składników odżywczych stanowią mniej znaczący czynnik w utrzymaniu utraty masy ciała niż inne zachowania żywieniowe, takie jak ogólna redukcja energii przyjmowanej z pożywieniem. Natomiast z uwagi na fakt, iż posiłki wysokobiałkowe (∼25-30 g białka) powodują wyższe odczucie sytości, w porównaniu do pozostałych makroskładników, mogą sprzyjać niższemu spożyciu energii.
Duża ilość warzyw i owoców
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest zjadanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie, które powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Jednakże w oparciu o ich poszczególne wartości odżywcze, niektóre warzywa i owoce mogą być mniej lub bardziej korzystne dla utrzymania lub osiągnięcia prawidłowej masy ciała. Wydaje się, że wzrost spożycia owoców i warzyw nieskrobiowych o większej zawartości błonnika lub niższym ładunku glikemicznym może sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Tekstura pożywienia
Aktualne doniesienia naukowe sugerują, że tekstura żywności powinna stanowić ważny czynniki w kontrolowaniu sytości i dziennego spożycia kalorii. Tekstura pokarmu może wpływać na uczucie sytości poprzez różnice w odczuciach apetytu, uwalnianiu hormonów z przewodu pokarmowego oraz ilość spożytego pokarmu. Wykazano, że zarówno żywność stała, jak i pokarm o większej lepkości zmniejszają odczuwanie głodu, natomiast posiłki płynne i o niskiej lepkości nasilają chęć dalszego jedzenia. Na ten moment mechanizm stojący za takimi efektami pozostaje niewyjaśniony.
Podsumowując
Do kluczowych czynników żywieniowych warunkujących utrzymanie efektów redukcji masy ciała zaliczamy m.in.: posiłki bogate w białko, błonnik pokarmowy, a ubogie w węglowodany proste oraz odpowiednią teksturę pokarmów. Należy podkreślić, że wpływu poszczególnych determinantów nie należy rozpatrywać indywidualnie, lecz jako zachowania sprzyjające utrzymaniu prawidłowego bilansu energetycznego, a tym samym odpowiedniej masy ciała.
- Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahill LE, et al. Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies.PLoS Med. 2015; 12(9): e1001878.
- de Carvalho KMB, Pizato N, Botelho PB, et al. Dietary protein and appetite sensations in individuals with overweight and obesity: a systematic review. Eur J Nutr. 2020; 59(6): 2317-2332.
- Fogelholm M, Anderssen S, Gunnarsdottir I, etDietary macronutrients and food consumption as determinants of long-term weight change in adult populations: a systematic literature review. Food Nutr Res. 2012; 56: 10.3402/fnr.v56i0.19103.
- Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, et al. The role of protein in weightloss and maintenance.Am J ClinNutr. 2015; 101(6): 1320-1329.
- Lepe M, BacardíGascón M, Jiménez Cruz A. Long-term efficacy of high-protein diets: a systematic review. 2011; 26(6): 1256-1259.
- Stribiţcaia E,Evans CEL, Gibbons C, et al. Food texture influences on satiety: systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2020;10(1):12929.
- Varkevisser RDM, van Stralen MM, Kroeze W, et al. Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. 2019; 20(2): 171-211.
- Wing RR, Phelan S. Long-term weight loss maintenance.
Am J ClinNutr. 2005; 82(1): 222-225. - https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/kolorowe-zdrowie–czyli-warzywa-i-owoce