fbpx
Dieta w refluksie

Dieta w refluksie – zasady i przykładowy jadłospis

GERD, choroba refluksowa przełyku – co to takiego?

Choroba refluksowa przełyku (gastrosophageal reflux disease, GERD) to stan patologicznego cofania się treści żołądkowej do przełyku powodujący objawy kliniczne lub powikłania. To jedno z najbardziej powszechnych schorzeń gastroenterologicznych. Jego leczenie obejmuje farmakoterapię i zmianę stylu życia oraz diety. Do klasycznych objawów refluksu należy zgaga, puste odbijania, bóle w nadbrzuszu, czkawka czy nudności. Wyróżnia się postać nienadżerkową, nadżerkową i przełyk Barretta. U podstaw choroby leży dysfunkcja dolnego zwieracza przełyku znajdującego się w miejscu połączenia przełyku z żołądkiem. Niestety często pacjenci z refluksem zaniedbują takie aspekty, jak zmiana stylu życia czy modyfikacje dietetyczne opierając się wyłącznie na leczeniu farmakologicznym.

 

Odpowiednia dieta i nawyki w refluksie

Celem postępowania dietetycznego w chorobie refleksowej przełyku jest złagodzenie objawów chorobowych. Obejmuje ono zarówno leczenie farmakologiczne, jak również zalecenia dotyczące zmiany stylu życia, normalizacji masy ciała u osób z nadwagą czy otyłością, a także odpowiednie modyfikacje dietetyczne. W ostateczności stosowane są metody chirurgiczne. W przypadku refluksu stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Modyfikacja stylu życia powinna uwzględniać:

  • Uniesienie wezgłowia łóżka o 15-20 cm – zmniejsza to ilość epizodów refluksu nocnego,
  • Unikanie pozycji leżącej bezpośrednio po posiłkach,
  • Zaprzestanie palenia tytoniu,
  • Rezygnację z odzieży mocno uciskającej brzuch – obcisłe ubrania i ciasno zaciśnięty pasek mogą nasilać dolegliwości poprzez wzrost ciśnienia wewnątrzbrzusznego,
  • Unikanie pracy w pozycji pochylonej z naciskiem na brzuch,
  • Odpowiedni odstęp pomiędzy ćwiczeniami a spożyciem posiłku

 

Podstawowe zasady odżywiania u pacjentów z GERD

Dieta ma za zadanie dostarczenie wszystkich składników odżywczych, ograniczenie produktów
i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego, neutralizowanie soku żołądkowego, zapobieganie drażnieniu mechanicznemu oraz termicznemu błony śluzowej żołądka. Najważniejszym dieto zależnym czynnikiem ryzyka rozwoju GERD jest dieta bogatotłuszczowa. Istotne będą także:

  • Unikanie w diecie wszystkich produktów, po których spożyciu dochodzi do wystąpienia dolegliwości (klucz do sukcesu to obserwacja własnego organizmu i modyfikacja na tej podstawie listy produktów dozwolonych i zakazanych),
  • Spożywanie regularnie nieobfitych posiłków, co oznacza, że należy ich zaplanować 4-5, a nawet 6 w ciągu doby (bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze – szybkie spożywanie posiłków przyczynia się do połykania dużych ilości powietrza, co wpływa na wzrost ciśnienia wewnątrzbrzusznego),
  • Nie popijanie posiłków dużą ilością płynów – zwiększa to ilość treści pokarmowej w żołądku, co ułatwia jej cofanie się,
  • Nie spożywanie potraw, które są zbyt gorące lub zimne,
  • Niepodjadanie 2-3 godziny przed snem,
  • Unikanie kwaśnych soków owocowych, ostrych przypraw, tłustych potraw i produktów, alkoholu, mocnej kawy i herbaty, wyrobów czekoladowych, a także mięty,
  • Gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie w folii lub duszenie bez dodatku tłuszczu zamiast smażenia

Pobierz praktyczną ściągę na lodówkę

Aktywność fizyczna a refluks

Udowodniono, że umiarkowana aktywność fizyczna jest wskazana dla zdrowia pacjentów z GERD. Warto uwzględnić w codziennej rutynie spacery, marszobiegi, jazdę na rowerze czy pływanie. Kształtowanie takich nawyków szczególnie korzystne będzie w przypadku osób z nadmierną masą ciała. Nadwaga, a szczególnie otyłość brzuszna, to istotne czynniki, które zwiększają ryzyko choroby refleksowej przełyku ze względu na wzrost ciśnienia wewnątrzbrzusznego, gradientu żołądkowo-przełykowego, a także zaburza perystaltykę przełyku. Otyłość sprzyja także rozwojowi przepukliny rozworu przełykowego przepony ściśle związanej z GERD.

Zobacz jak wygląda przykładowy dzień diety dla osoby z GERD (1800 kcal)

  1. Banks M.: The modern investigation and management od gastro-oesophageal reflux disease (GERD). Clin. Med. (Lond.). 2009; 9(6): 600-604
  2. Dore MP, Maragkoudakis E, Fraley K, et al. Diet, lifestyle and gender in gastro-esophageal reflux disease. Dig Dis Sci. 2008;53(8):2027-2032. doi:10.1007/s10620-007-0108-7
  3. Festi D, Scaioli E, Baldi F, et al. Body weight, lifestyle, dietary habits and gastroesophageal reflux disease. World J Gastroenterol. 2009;15(14):1690-1701. doi:10.3748/wjg.15.1690
  4. Jarosz M, Taraszewska A. Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet. Prz Gastroenterol. 2014;9(5):297-301. doi:10.5114/pg.2014.46166
  5. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014

Dodaj komentarz

Przewiń do góry