Składniki:
- 100g suchej kaszy jaglanej
- 40g odżywki białkowej waniliowej (można pominąć)
- 30g erytrytolu (jeśli nie użyjecie odżywki białkowej, to dodać więcej)
- ok. 300g malin (mogą być mrożone)
- sok z ½ limonki lub cytryny
- ½ szklanki mleka lub napoju sojowego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie (na 100g kaszy jaglanej powinno być ok 300 ml wody) aż będzie całkowicie rozgotowana, jeśli kasza wchłonie całą wodę zanim będzie całkowicie ugotowana, to należy dodać więcej wody (pod koniec gotowania dodać mleko, wtedy kasza ma przyjemną kremową konsystencję)
Ugotowaną kaszę zblendować wraz z pozostałymi składnikami aż będzie idealnie kremowa.
Biała warstwa:
Serek wiejski zblendowany z ½ banana i cynamonem.
Można nie robić dwóch warstw jak na zdjęciu i serek wiejski z bananem zblendować razem z kaszą jaglaną.
Przełożyć mus jaglany do miseczki lub słoiczków (fajna opcja do pracy!), dodać na wierzch owoce i posypać ulubionymi orzechami.
Z tej porcji wychodzą 3 takie słoiczki jak na zdjęciu.
Jeden słoiczek to 286,5 kcal
białko – 17g
tłuszcz – 4,6g
węglowodany – 58,7g