fbpx
Biznes
Mikołaj Buczyński

Odpoczynek jako składnik sukcesu

Wolne? Jakie wolne… przecież ten znajomy już 5 lat bez urlopu, a tamta znajoma nie ogląda telewizji, bo nawet nie miałaby czasu odpalić odbiornika. I powiedz tutaj, że Ty masz cały weekend wolny – nie

Czytaj dalej »
Dieta w refluksie
Dieta
Anna Reguła

Dieta w refluksie – zasady i przykładowy jadłospis

GERD, choroba refluksowa przełyku – co to takiego? Choroba refluksowa przełyku (gastrosophageal reflux disease, GERD) to stan patologicznego cofania się treści żołądkowej do przełyku powodujący objawy kliniczne lub powikłania. To jedno z najbardziej powszechnych schorzeń

Czytaj dalej »
Jedzenie na mieście
Kinga Syposz

Najlepsze kawiarnie w Krakowie – top 7

Subiektywny ranking krakowskich kawiarni oczami byłej baristki W Krakowie w ostatnim czasie otworzyło się tyle kawiarni, że nie sposób jest nadążyć i odwiedzić je wszystkie w krótkim czasie. Z tego powodu artykuł będzie podzielony na

Czytaj dalej »
Trening
Piotr Janczura

Rozgrzewka – zrób to dobrze

Rozgrzewka – potrzebna czy niepotrzebna? Od czasów małolata pamiętam, że trenując różne sporty rozgrzewka stanowiła ich nieodłączny, stały element. Każdy trening rozpoczynał się właśnie od niej. Jej forma jednak zazwyczaj była, delikatnie mówiąc, daleka od

Czytaj dalej »
Kuchnia
Kinga Syposz

Dietetyczny sernik na bazie serka wiejskiego

Składniki: 500g serka wiejskiego lekkiego 400g sera białego półtłustego 50g mleka kokosowego 80g erytrytolu 3 jajka 30g (2 łyżki) mąki pszennej sok z 1 limonki lub ½ cytryny kilka kropel ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej

Czytaj dalej »
Kuchnia
Kinga Syposz

Batatowe ciasto lodowe bez pieczenia

Składniki: 2 duże bataty (upieczone) (po upieczeniu ok. 350g) stała część mleczka kokosowego light z 1 puszki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 40g masła orzechowego 40g erytrytolu (lub wg własnych preferencji) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka

Czytaj dalej »
Kuchnia
Kinga Syposz

Jaglanka malinowa z serkiem wiejskim

Składniki: 100g suchej kaszy jaglanej 40g odżywki białkowej waniliowej (można pominąć) 30g erytrytolu (jeśli nie użyjecie odżywki białkowej, to dodać więcej) ok. 300g malin (mogą być mrożone) sok z ½ limonki lub cytryny ½ szklanki

Czytaj dalej »
Kuchnia
Kinga Syposz

Wegański makaron z tofu i warzywami

Składniki: 60g makaronu 90g tofu naturalnego 40g mleka kokosowego light (z puszki) pieczarki szparagi szpinak cukinia cebulka dymka (również zielona część) 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, sól, pieprz (lub inne ulubione)

Czytaj dalej »
Kuchnia
Kinga Syposz

Placuszki na bazie soczewicy

Składniki: 200g suchej soczewicy 200g pieczarek 2 spore garście szpinaku 1 cebula czerwona 125 ml mleczka kokosowego light (z puszki) 2 łyżki sosu sojowego 40g mąki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: suszony czosnek, pieprz, papryka wędzona, suszona

Czytaj dalej »
Przewiń do góry