fbpx

Dietetyczny sernik na bazie serka wiejskiego

Składniki:

  • 500g serka wiejskiego lekkiego
  • 400g sera białego półtłustego
  • 50g mleka kokosowego
  • 80g erytrytolu
  • 3 jajka
  • 30g (2 łyżki) mąki pszennej
  • sok z 1 limonki lub ½ cytryny
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej

Wykonanie:

  1. W blenderze umieścić wszystkie składniki z wyjątkiem jajek i zblendować do idealnie gładkiej konsystencji (najlepiej sprawdzi się blender stacjonarny z ostrzem S). Następnie cały czas blendując dodawać stopniowo po 1 jednym jajku.
  2. Przelać masę serową (będzie bardzo rzadka, ale taka ma być) na wyłożoną papierem formę i piec w 170oC około 1 h 15 min w zależności od piekarnika. Jeśli wierzch zacznie szybciej się brązowić, to przykryć sernik folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
  3. Po upieczeniu najlepiej nie wyjmować sernika od razu, a uchylić piekarnik i pozostawić go tam aż przestygnie.
  4. Sernik nie opada i ładnie się piecze jeśli na spód piekarnika do blachy wleje się wodę, a sernik ułoży się na kratkę wyżej. Należy wtedy uważać przy otwieraniu, ponieważ łatwo się poparzyć gorącą parą.

Całość ma 1223 kcal,
białko – 152g
tłuszcz – 59,4g
węglowodany – 132,8 g

Przy podziale na 8 kawałków, jeden to 168,5 kcal.

Forma 23 cm.

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Przewiń do góry