fbpx

Placuszki na bazie soczewicy

Składniki:

  • 200g suchej soczewicy
  • 200g pieczarek
  • 2 spore garście szpinaku
  • 1 cebula czerwona
  • 125 ml mleczka kokosowego light (z puszki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • przyprawy: suszony czosnek, pieprz, papryka wędzona, suszona cebula, oregano
  • szczypiorek
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale polecam!)

Składniki na ok. 15 sztuk.

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukać na sitku i ugotować wedlug instrukcji na opakowaniu (może być lekko rozgotowana, wtedy placuszki będą się łatwiej sklejać – najlepiej ugotować soczewicę wcześniej, aby całkowicie wystygła)

  2. Na patelnię wrzucić pokrojone pieczarki, kiedy odparuje z nich woda dodać mleczko kokosowe, pokrojoną w kostkę cebulę, sos sojowy oraz suszony czosnek. Smażyć wszystko na patelni kilka minut, aż powstały sos lekko się zredukuje, następnie dodać szpinak, przemieszać kilka razy aż szpinak zmniejszy swoją objętość i przełożyć wszystko do wcześniej ugotowanej soczewicy

  3. Wymieszać wszystko razem, dodać mąkę, płatki drożdżowe oraz przyprawy: pieprz, sól, paprykę wędzoną, suszoną cebulę, oregano (lub inne ulubione) oraz posiekany szczypiorek

  4. Placuszki smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni na oleju/oliwie na małym ogniu

  5. Podawać z sosem pomidorowym/ hummusem/ guacamole lub z innymi ulubionymi dodatkami, pysznie smakują również na zimno

Jedna sztuka bez dodatków to 67 kcal
białko – 4,7g
tłuszcz – 1,6g
węglowodany – 8,9 g

Leave a Comment

Przewiń do góry