Wegański makaron z tofu i warzywami

Składniki:

  • 60g makaronu
  • 90g tofu naturalnego
  • 40g mleka kokosowego light (z puszki)
  • pieczarki
  • szparagi
  • szpinak
  • cukinia
  • cebulka dymka (również zielona część)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: czosnek w proszku, oregano, sól, pieprz (lub inne ulubione)
  • płatki drożdżowe (można pominąć lub dodać parmezan lub inny ulubiony ser)

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone pieczarki wraz z cebulką (również dorzucić pokrojoną zieloną część, jeśli nie masz, można użyć szczypiorek), smażyć kilka minut po czym dodać tofu i nadal smażyć na małym ogniu, dodać w tym mleczko kokosowe, sos sojowy, przyprawy i płatki drożdżowe.
  2. W międzyczasie wrzucić na wrzątek szparagi i gotować 3-4 minuty. Odcedzić i dodać na patelnię do reszty warzyw wraz pokrojoną cukinią (ja lubię chrupką cukinię, jeśli wolisz bardziej miękką dodaj ją wcześniej). Dusić wszystko razem na patelni kilka minut.
  3. Dodać makaron oraz garść szpinaku, wymieszać wszystko razem i gotowe.

Warto posypać na talerzu parmezanem (w wersji wegańskiej płatkami drożdżowymi), szczypiorkiem, prażonymi orzechami lub pestkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry