Składniki:
- młode ziemniaczki
- fasolka szparagowa (może być mrożona)
- groszek zielony
- świeży ogórek
- rzodkiewka
- koperek
- szczypiorek
- mięta
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Nie podaję gramatury składników tak, aby każdy dopasował sobie proporcje według uznania.
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszorować i ugotować. W osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Zielony groszek wystarczy wrzucić na wrzątek na minutę. Ogórek, rzodkiewkę pokroić. Koperek, szczypiorek posiekać.
- Kiedy wszystkie warzywa są ugotowane, wymieszać je razem, dodać rzodkiewkę, ogórek, koperek oraz szczypiorek.
- Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać listki mięty (można pominąć, ale mięta bardzo odświeża sałatkę).