Sałatka z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • młode ziemniaczki
  • fasolka szparagowa (może być mrożona)
  • groszek zielony
  • świeży ogórek
  • rzodkiewka
  • koperek
  • szczypiorek
  • mięta
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Nie podaję gramatury składników tak, aby każdy dopasował sobie proporcje według uznania.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować. W osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Zielony groszek wystarczy wrzucić na wrzątek na minutę. Ogórek, rzodkiewkę pokroić. Koperek, szczypiorek posiekać.
  2. Kiedy wszystkie warzywa są ugotowane, wymieszać je razem, dodać rzodkiewkę, ogórek, koperek oraz szczypiorek.
  3. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać listki mięty (można pominąć, ale mięta bardzo odświeża sałatkę).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry