Składniki:
- 2 duże bataty (upieczone) (po upieczeniu ok. 350g)
- stała część mleczka kokosowego light z 1 puszki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 40g masła orzechowego
- 40g erytrytolu (lub wg własnych preferencji)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Na wierzch:
- maliny (lub inne ulubione owoce, ja użyłam mrożonych)
- migdały
- masło orzechowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić w plastry i upiec w 200 stopniach same lub z dodatkiem soli i łyżki oliwy (ok. 30 min) – najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby były całkowicie ostudzone).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki zblendować razem (najlepiej jeśli jest to blender stacjonarny z ostrzem S, a nie ręczny) na idealnie gładki krem, masa będzie gęsta.
Wyłożyć formę do pieczenia lub dowolne inne naczynie (ale nie za duże) papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać, a na wierzch ułożyć owoce i orzechy i delikatnie powciskać w masę, opcjonalnie można dodatkowo polać masłem orzechowym.
Ciasto należy włożyć do zamrażarki przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Wyciągnąć, pokroić na kawałki i przed podaniem odczekać ok. 15 min (w zależności jak mocno mrozi Wasza zamrażarka i po tym czasie ciasto będzie kremowym, czekoladowym musem idealnym do serwowania).
Forma: 20 cm.
Ten mus również można wykorzystać jako krem do kruchej tarty lub mus włożony do słoiczków i koniecznie schłodzony przed podaniem.
Całość bez dodatków na wierzchu ma 1223 kcal,
białko – 25,2g
tłuszcz – 66,9g
węglowodany – 171,6 g