Składniki:
- 300g puree z batatów
- 100g czekolady gorzkiej 70%
- 1 jajko
- 100g napoju sojowego lub mleka
- 50g masła orzechowego
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (sprawdzi się też zwykła lub owsiana)
- 50g erytrytolu
- 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli wlać niewielką ilość wody do rondelka, położyć na to miskę i połamaną na kostki czekoladę, miska nie może dotykać wody).
- Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miseczkę i wmieszać do czekolady masło orzechowe.
- Zblendować wcześniej ugotowane lub upieczone bataty (ważne, aby były wystudzone) razem z jajkiem, mlekiem, erytrytolem.
- Dodać czekoladę z masłem orzechowym i wymieszać.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sól i dodać do masy z batatami i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. - Piec w 175 stopniach ok. 30 minut ( brownie będzie mięciutkie w środku, więc czas pieczenia dostosujcie do tego jak bardzo chcecie mieć wilgotne ciasto).
- Kiedy brownie ostygnie nałożyć krem i pokrojone truskawki.
Brownie serwować po całkowitym wystudzeniu, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
KREM ŚMIETANKOWY
Dwa serki śmietankowe (u mnie Bieluch lekki) zblendowane z sokiem z limonki (można użyć sok z ½ cytryny), 2 łyżkami erytrytolu i ekstraktu waniliowego oraz na wierzch duża ilość truskawek.
Blaszka 25×18 cm