fbpx

Brownie z batatów z kremem śmietankowym i truskawkami

Składniki:

  • 300g puree z batatów
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 1 jajko
  • 100g napoju sojowego lub mleka
  • 50g masła orzechowego
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (sprawdzi się też zwykła lub owsiana)
  • 50g erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli wlać niewielką ilość wody do rondelka, położyć na to miskę i połamaną na kostki czekoladę, miska nie może dotykać wody).
  2. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miseczkę i wmieszać do czekolady masło orzechowe.
  3. Zblendować wcześniej ugotowane lub upieczone bataty (ważne, aby były wystudzone) razem z jajkiem, mlekiem, erytrytolem.
  4. Dodać czekoladę z masłem orzechowym i wymieszać.
  5. W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sól i dodać do masy z batatami i delikatnie wymieszać.
    Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w 175 stopniach ok. 30 minut ( brownie będzie mięciutkie w środku, więc czas pieczenia dostosujcie do tego jak bardzo chcecie mieć wilgotne ciasto).
  7. Kiedy brownie ostygnie nałożyć krem i pokrojone truskawki.

Brownie serwować po całkowitym wystudzeniu, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. 

KREM ŚMIETANKOWY

Dwa serki śmietankowe (u mnie Bieluch lekki) zblendowane z sokiem z limonki (można użyć sok z ½ cytryny), 2 łyżkami erytrytolu i ekstraktu waniliowego oraz na wierzch duża ilość truskawek.

Blaszka 25×18 cm

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Przewiń do góry