fbpx

Ciasto pomarańczowe

Tym razem przepis na orzeźwiające ciasto pomarańczowe. Każdy kęs przeniesie nas myślami do czasów wakacji, jedynie nuta cynamonu może przypomnieć o panującej za oknem jesieni. Ciasto warto połączyć z ulubioną herbatą lub kawą.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 90g mąki pszennej jasnej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80g erytrytolu
  • 100ml kefiru
  • 125ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 80ml soku z pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt:

  • forma o średnicy 20 cm

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, skórkę z pomarańczy, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Jajka z erytrytolem miksować do uzyskania jasnej, pienistej masy. Wlać kefir, oliwę lub olej, sok z pomarańczy oraz opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy i miksować jeszcze przez 2 minuty. Dodać mokre składniki do suchych i delikatnie je wymieszać. 
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, grzanie góra-dół, przez 40-45 minut – do suchego patyczka. Ostudzić.
 

Wskazówka:

Kiedy ciasto pomarańczowe ostygnie można posypać je pudrem z erytrytolu i ozdobić plasterkami pomarańczy.

 

Wartość odżywcza (na 1 porcję):
Kcal: 174
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 9,6 g
Węglowodany: 28,1 g
Błonnik: 2,6 g 

Przepis pochodzi z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” – możesz ją zakupić TUTAJ.

Leave a Comment

Przewiń do góry