fbpx

Dyniowe Pankejki

Jesiennych smaków ciąg dalszy. Tym razem idealna propozycja na śniadanie, choć tak naprawdę sprawdzi się na każdy inny posiłek.

Dyniowe placuszki dosłownie z kilku składników, puszyste, mięciutkie z dodatkiem bananowego serka wiejskiego i persymoną, to wciąż mało popularny owoc, zwany również kaki, ale warto się skusić i spróbować.

Składniki – Pankejki:

  • 1 jajko
  • 100g puree z dyni
  • 30g mąki owsianej (można użyć pszennej zwykłej/pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20g erytrytolu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ persymony (kaki)

Wykonanie:

  1. Wymieszać lub zblendować jajko z puree z dyni. 
  2. Dodać mąkę, erytrytol, cynamon, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać ręcznie.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.

Składniki – Bananowy serek wiejski:

  • 1 serek wiejski
  • ½ banana
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Zblendować wszystkie składniki na gładki krem.
  2. Gotowe placuszki podawać z bananowym serkiem, pokrojoną w plastry persymoną i opcjonalnie z prażonymi ulubionymi orzechami.

Całość ma 484,1 kcal, w tym 29,3 g białka, 12,7 g tłuszczu i 89 g węglowodanów ogółem

2 thoughts on “Dyniowe Pankejki”

Leave a Comment

Przewiń do góry