Jesiennych smaków ciąg dalszy. Tym razem idealna propozycja na śniadanie, choć tak naprawdę sprawdzi się na każdy inny posiłek.
Dyniowe placuszki dosłownie z kilku składników, puszyste, mięciutkie z dodatkiem bananowego serka wiejskiego i persymoną, to wciąż mało popularny owoc, zwany również kaki, ale warto się skusić i spróbować.
Składniki – Pankejki:
- 1 jajko
- 100g puree z dyni
- 30g mąki owsianej (można użyć pszennej zwykłej/pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20g erytrytolu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ persymony (kaki)
Wykonanie:
- Wymieszać lub zblendować jajko z puree z dyni.
- Dodać mąkę, erytrytol, cynamon, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać ręcznie.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Składniki – Bananowy serek wiejski:
- 1 serek wiejski
- ½ banana
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Zblendować wszystkie składniki na gładki krem.
- Gotowe placuszki podawać z bananowym serkiem, pokrojoną w plastry persymoną i opcjonalnie z prażonymi ulubionymi orzechami.
Całość ma 484,1 kcal, w tym 29,3 g białka, 12,7 g tłuszczu i 89 g węglowodanów ogółem
Czy te placki mają szansę wyjść jeśli zamienię dynie na batata? albo na coś innego?
To moje ulubione niedzielne jesienne śniadanie, a już nie ma dyni ;(
Super sprawdzi się dynia mrożona, koniecznie wypróbuj! 🙂