Kiedy jesteś na diecie, a na horyzoncie pojawia się impreza, dopada Cię myśl, że wszystkie Twoje starania pójdą na marne, ponieważ z pewnością nie opanujesz się i podczas imprezy zjesz coś, co kolejnego dnia spowoduje u Ciebie wyrzuty sumienia. Takie podejście nie jest właściwe, ponieważ w zdrowej zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko i nie ma zakazanych produktów, a słowem klucz zawsze jest ilość. Nic się nie stanie jeśli zjesz garść chipsów czy skusisz się na pizzę na imprezie.
Jednak jak wiadomo czasami z opanowaniem się, aby nie pochłonąć od razu całej wielkiej paczki jest ciężko, dlatego zamiast tego możesz samodzielnie przygotować zdrową ucztę. Twój organizm będzie Ci wdzięczny, a Twoi znajomi zachwyceni i na pewno usłyszysz komplementy na temat smakołyków, które pojawiły się na stole. Bądźmy szczerzy, pijąc alkohol już wystarczająco obciążasz swój organizm, więc musi się on nieźle napracować żeby dojść do siebie, a dodając jeszcze do tego ciężkie, tłuste produkty z wysoką zawartością tłuszczu i soli nie pomagasz. Rano obudzisz się ociężały i Twoja energia, która dopisywała podczas zabawy pójdzie w zapomnienie 🙂
Gwarantuje, że wybierając przekąski na które przepisy znajdziesz poniżej będziesz czuł się o wiele lepiej, a skutki imprezy będą mniej uciążliwe. Nie musisz wybierać dokładnie tych propozycji, potraktuj je jako inspiracje, kombinuj wymyślaj, impreza może być pretekstem do małych eksperymentów w kuchni i przetestowania zdrowych alternatyw oraz zaskoczenia Twoich znajomych bardziej oryginalnymi przekąskami niż paluszki, chipsy i ciasteczka.
Zdrowe dodatki
Jako dodatki do przekąsek warto zadbać o dobrej jakości pieczywo, osobom z Krakowa polecam np. bajgle z Wesołej Cafe, które można zamówić przez ich sklep internetowy z dostawą pod same drzwi lub z odbiorem osobistym, są pyszne. Pięknie wyglądają, a moi goście są zawsze nimi zachwyceni.
Zamiast tradycyjnych chipsów lepiej zdecydować się na dobrej jakości wafle kukurydziane, ryżowe, czy z mąki z ciecierzycy, które dostaniecie nawet w osiedlowym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do hummusu, guacamole, czy innych past np. pasty z zielonego groszku, która znajduje się na zdjęciu. Oprócz tego na stole sprawdzą się świeże pokrojone warzywa, oliwki, czy nasze tradycyjne ogórki kiszone, korniszony czy w sezonie letnim ogórki małosolne. Do grillowanych warzyw, czy faszerowanych pieczarek, na które przepis znajdziecie poniżej zawsze świetnie sprawdza się sos tzatziki, wystarczy jogurt grecki, starty ogórek, czosnek, koperek, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz.
Poniżej znajdziesz przepisy na kilka sprawdzonych przekąsek, które nie wymagają dużej ilości czasu spędzonego w kuchni, a efekt końcowy zadowoli wszystkich.
Faszerowane pieczarki
Składniki:
Przepis na ok. 8 średniej wielkości pieczarek
- 8 dużych pieczarek,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ papryki żółtej,
- ½ papryki zielonej,
- mozarella light (ja użyłam ok. 9 małych kuleczek pokrojonych na mniejsze części),
- przyprawy: czosnek granulowany, zioła toskańskie, oregano, sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
- Pieczarki umyć, osuszyć, odkroić nóżki, wymieszać z łyżką oliwy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 min. aż z pieczarek wyparuje woda. Jeśli po tym czasie zobaczysz, że pieczarki wciąż mają dużo wody (będzie widać na papierze do pieczenia), to potrzymaj je chwilkę dłużej w piekarniku;
- W międzyczasie pokroić trzy kolory papryki w kosteczkę, doprawić czosnkiem, ziołami toskańskimi, oregano, solą i pieprzem oraz wlać łyżkę oliwy i wszystko wymieszać. Tak przygotowany farsz wyłożyć na wcześniej podpieczone pieczarki i piec dodatkowo ok. 20 min;
- 5 min. przed końcem pieczenia ułożyć na pieczarkach mozzarellę i zapiec jeszcze kilka minut;
- Wierzch posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.
Pieczone talarki ziemniaczane z pieczarkami, parmezanem i pesto
Składniki:
- 3 duże ziemniaki,
- 10 pieczarek,
- pesto bazyliowe,
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól, pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy,
- parmezan (lub inny ulubiony ser np. grano padano/ mozzarella),
- cebulka dymka lub szczypiorek
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszorować i pokroić na plasterki (nie za cienkie). Doprawić oregano, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymiesza i polać oliwą;
- Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min;
- W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki, olać oliwą i doprawić odrobiną soli i pieprzem;
- Po 30 minutach, gdy ziemniaki będą już prawie gotowe nałożyć na nie po kilka plasterków pieczarek i zapiec razem ok. 10 min;
- Po 10 min. posypać parmezanem i po kilku minutach wyciągnąć z piekarnika;
- Nałożyć na każdy plasterek ok. ½ łyżeczki pesto, posypać cebulką dymką lub szczypiorkiem
Guacamole
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 pomidor,
- ½ cebuli czerwonej,
- kilka łyżek soku z limonki lub cytryny,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki świeżego czosnku,
- 1 łyżeczka ziół toskańskich,
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- pieprz i sól (wg własnych preferencji)
Wykonanie:
- Awokado rozgnieść w miseczce, ale konsystencja nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki;
- Pomidora i cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do awokado wraz z przyprawami, wymieszać, spróbować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku.
Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym
Składniki:
- ziemniaki,
- rukola (lub inna ulubiona sałata),
- świeży ogórek,
- rzodkiewka,
- groszek mrożony,
- podprażone pestki dyni,
- kiełki groszku lub inne (opcjonalnie),
- rozmaryn (najlepiej świeży),
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Sos:
- 3 spore łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę wody dla rzadszej konsystencji.
* Jeśli robisz sałatkę dla większej ilości osób, to składniki na sos należy podwoić.