fbpx

Zdrowe i szybkie imprezowe przekąski

Kiedy jesteś na diecie, a na horyzoncie pojawia się impreza, dopada Cię myśl, że wszystkie Twoje starania pójdą na marne, ponieważ z pewnością nie opanujesz się i podczas imprezy zjesz coś, co kolejnego dnia spowoduje u Ciebie wyrzuty sumienia. Takie podejście nie jest właściwe, ponieważ w zdrowej zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko i nie ma zakazanych produktów, a słowem klucz zawsze jest ilość. Nic się nie stanie jeśli zjesz garść chipsów czy skusisz się na pizzę na imprezie.

Jednak jak wiadomo czasami z opanowaniem się, aby nie pochłonąć od razu całej wielkiej paczki jest ciężko, dlatego zamiast tego możesz samodzielnie przygotować zdrową ucztę. Twój organizm będzie Ci wdzięczny, a Twoi znajomi zachwyceni i na pewno usłyszysz komplementy na temat smakołyków, które pojawiły się na stole. Bądźmy szczerzy, pijąc alkohol już wystarczająco obciążasz swój organizm, więc musi się on nieźle napracować żeby dojść do siebie, a dodając jeszcze do tego ciężkie, tłuste produkty z wysoką zawartością tłuszczu i soli nie pomagasz. Rano obudzisz się ociężały i Twoja energia, która dopisywała podczas zabawy pójdzie w zapomnienie 🙂

Gwarantuje, że wybierając przekąski na które przepisy znajdziesz poniżej będziesz czuł się o wiele lepiej, a skutki imprezy będą mniej uciążliwe. Nie musisz wybierać dokładnie tych propozycji, potraktuj je jako inspiracje, kombinuj wymyślaj, impreza może być pretekstem do małych eksperymentów w kuchni i przetestowania zdrowych alternatyw oraz zaskoczenia Twoich znajomych bardziej oryginalnymi przekąskami niż paluszki, chipsy i ciasteczka.

Zdrowe dodatki

Jako dodatki do przekąsek warto zadbać o dobrej jakości pieczywo, osobom z Krakowa polecam np. bajgle z Wesołej Cafe, które można zamówić przez ich sklep internetowy z dostawą pod same drzwi lub z odbiorem osobistym, są pyszne. Pięknie wyglądają, a moi goście są zawsze nimi zachwyceni.

Zamiast tradycyjnych chipsów lepiej zdecydować się na dobrej jakości wafle kukurydziane, ryżowe, czy z mąki z ciecierzycy, które dostaniecie nawet w osiedlowym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do hummusu, guacamole, czy innych past np. pasty z zielonego groszku, która znajduje się na zdjęciu. Oprócz tego na stole sprawdzą się świeże pokrojone warzywa, oliwki, czy nasze tradycyjne ogórki kiszone, korniszony czy w sezonie letnim ogórki małosolne. Do grillowanych warzyw, czy faszerowanych pieczarek, na które przepis znajdziecie poniżej zawsze świetnie sprawdza się sos tzatziki, wystarczy jogurt grecki, starty ogórek, czosnek, koperek, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz.

Poniżej znajdziesz przepisy na kilka sprawdzonych przekąsek, które nie wymagają dużej ilości czasu spędzonego w kuchni, a efekt końcowy zadowoli wszystkich.

Faszerowane pieczarki

Składniki:

Przepis na ok. 8 średniej wielkości pieczarek

    • 8 dużych pieczarek,
    • ½ papryki czerwonej,
    • ½ papryki żółtej,
    • ½ papryki zielonej,
    • mozarella light (ja użyłam ok. 9 małych kuleczek pokrojonych na mniejsze części),
    • przyprawy: czosnek granulowany, zioła toskańskie, oregano, sól, pieprz,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odkroić nóżki, wymieszać z łyżką oliwy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 min. aż z pieczarek wyparuje woda. Jeśli po tym czasie zobaczysz, że pieczarki wciąż mają dużo wody (będzie widać na papierze do pieczenia), to potrzymaj je chwilkę dłużej w piekarniku;
  3. W międzyczasie pokroić trzy kolory papryki w kosteczkę, doprawić czosnkiem, ziołami toskańskimi, oregano, solą i pieprzem oraz wlać łyżkę oliwy i wszystko wymieszać. Tak przygotowany farsz wyłożyć na wcześniej podpieczone pieczarki i piec dodatkowo ok. 20 min;
  4. 5 min. przed końcem pieczenia ułożyć na pieczarkach mozzarellę i zapiec jeszcze kilka minut;
  5. Wierzch posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.

Pieczone talarki ziemniaczane z pieczarkami, parmezanem i pesto

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 10 pieczarek,
  • pesto bazyliowe,
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól, pieprz,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • parmezan (lub inny ulubiony ser np. grano padano/ mozzarella),
  • cebulka dymka lub szczypiorek

Wykonanie:

  1.  Ziemniaki wyszorować i pokroić na plasterki (nie za cienkie). Doprawić oregano, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymiesza i polać oliwą;
  2. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min;
  3. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki, olać oliwą i doprawić odrobiną soli i pieprzem;
  4. Po 30 minutach, gdy ziemniaki będą już prawie gotowe nałożyć na nie po kilka plasterków pieczarek i zapiec razem ok. 10 min;
  5. Po 10 min. posypać parmezanem i po kilku minutach wyciągnąć z piekarnika;
  6. Nałożyć na każdy plasterek ok. ½ łyżeczki pesto, posypać cebulką dymką lub szczypiorkiem

Guacamole

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1 pomidor,
  • ½ cebuli czerwonej,
  • kilka łyżek soku z limonki lub cytryny,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki świeżego czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • pieprz i sól (wg własnych preferencji)

Wykonanie:

  1. Awokado rozgnieść w miseczce, ale konsystencja nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki;
  2. Pomidora i cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do awokado wraz z przyprawami, wymieszać, spróbować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku.

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym

Składniki:

  • ziemniaki,
  • rukola (lub inna ulubiona sałata),
  • świeży ogórek,
  • rzodkiewka,
  • groszek mrożony,
  • podprażone pestki dyni,
  • kiełki groszku lub inne (opcjonalnie),
  • rozmaryn (najlepiej świeży),
  • 1 łyżka oliwy,
  • przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Sos:

  • 3 spore łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

    1.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę wody dla rzadszej konsystencji.

* Jeśli robisz sałatkę dla większej ilości osób, to składniki na sos należy podwoić.

Dodaj komentarz

Przewiń do góry