Recenzja książek – “Zdrowe stawy” oraz “S.O.S. dla stawów”

„Zdrowe stawy” i „S.O.S. dla stawów” – recenzja książek

 Temat zdrowia stawów pod kątem dietoterapii jest tematem trudnym, bo mało popularnym w środowisku dietetycznym. Zdecydowanie łatwiej znaleźć dobrej jakości treści dotyczące sugerowanego żywienia w cukrzycy czy otyłości aniżeli reumatoidalnym zapaleniu stawów, toczniu rumieniowatym układowym, dnie moczanowej czy fibromialgii. Z tego właśnie powodu zaopatrzyłam się w dwie dostępne na rynku książki „Zdrowe stawy” Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz oraz „S.O.S. dla stawów” Katarzyny Olejniczak w duecie z Anną Piekarczyk. Każdą z nich ocenię zarówno pod kątem zawartości merytorycznej, jak i od strony wizualnej. Która wypada lepiej? Zapraszam do lektury.

„S.O.S. dla stawów”

 Pierwsze wrażenie – strona wizualna

Już na pierwszy rzut oka książka przykuwa uwagę kolorową, oryginalną okładką. W środku ten trend jest kontynuowany – śliski papier, ciekawe i spójne ilustracje oraz dbałość o szczegóły pod kątem graficznym zdecydowanie zachęcają do lektury. Pod tym kątem cała seria Zdrowe Zdrowie nie ma sobie równych.

Zawartość – część merytoryczna

Biorąc pod uwagę merytorykę „S.O.S. dla stawów” książka została podzielona na dwie części. Rozdział pierwszy dotyczy chorób stawów, a dokładnie wyszczególnione, krótkie podrozdziały to:

  • Reumatoidalne Zapalenie Stawów (RZS) i diagnostyka zapalanych chorób reumatycznych
  • Młodzieńcze Idiopatyczne Zapalenie Stawów (MIZS)
  • Łuszczycowe Zapalenie Stawów (ŁZS)
  • Zesztywniające Zapalenie Stawów Kręgosłupa (ZZSK)
  • Toczeń rumieniowaty układowy
  • Zapalenie stawów w przebiegu boreliozy
  • Zapalenie stawów w przebiegu dny moczanowej
  • Reumatyzm tkanek miękkich. Fibromialgia

Rozdział drugi mówi natomiast o takich zagadnieniach, jak rola diety w chorobach reumatycznych, obala pewne mity żywieniowe czy przedstawia składniki diety pozytywnie wpływające na niektóre wymienione schorzenia. Co ciekawe, treść nie pomija też takich aspektów, jak ziołolecznictwo, aktywność fizyczną, czy nawet rolę psychiki w leczeniu chorób reumatycznych. Podrozdział podsumowujący zalecenia przedstawia praktyczne zasady komponowania diety przeciwzapalnej.

Śledząc cały konspekt książki wydaje się, że treść merytoryczna jest naprawdę kompletna. Porusza wiele ważnych tematów, które w sposób całościowy opisują poszczególne aspekty leczenia chorób reumatycznych. Warto dodać, że nad całością pod kątem konsultacji medycznej czuwał dr.n.med. Maciej Lewicki, który weryfikował i pracował nad treścią razem z dietetyczkami. Jest to dodatkowy plus ze strony odbiorcy i zdecydowanie zwiększa zaufanie pod kątem rzetelności przekazywanych informacji. Aby ułatwić stosowanie opisanych zaleceń, został także przygotowany gotowy jadłospis na dwa tygodnie (każdy dzień to posiłków), a także kilkadziesiąt przepisów na różne potrawy.

 Część praktyczna – przepisy dla pacjenta

Trzeba przyznać, że zdjęcia w książce to prawdziwy popis fotografii kulinarnej najwyższych lotów. Pani Katarzyna Olejniczak jest mistrzem w swoim fachu i świetnie radzi sobie z pracą z aparatem, więc przeglądanie wszystkich propozycji naprawdę zachęca do ich przygotowania. Co ważne, otrzymujemy również informacje o czasie przygotowania oraz wartości odżywczej każdej potrawy. Na tej podstawie można skomponować pełne menu, gdyż kategorie obejmują zarówno śniadania, obiady, kolacje, podwieczorki, jak i zupy. Myślę, że dostarczą wielu inspiracji, które dodatkowo wesprą zdrowie stawów, a więc to, o co chodzi najbardziej odbiorcy oraz dietetykowi tworzącemu jadłospis dla podopiecznego.

Podsumowując

Książka w mojej ocenie wypada naprawdę świetnie, bardzo przekrojowo podchodzi do tematu. Jeżeli chodzi o target klienta to powiedziałabym, że skierowana jest raczej dla przeciętnego chorego aniżeli dla specjalistów, jednak i tutaj warto mieć taką pozycję w zanadrzu, aby móc zarekomendować coś sensownego swojemu pacjentowi.

Cena regularna: 39,90 zł

 

„Zdrowe stawy”

 Pierwsze wrażenie – strona wizualna

Już na pierwszy rzut oka pozycja „Zdrowe stawy” znacznie różni się od poprzednika. Czcionka jest większa, detal graficzny też odszedł na dalszy plan. Po pierwszym przekartkowaniu nie wydaje się aż tak zachęcająca, jak barwne „S.O.S. dla stawów”. Najważniejsza jednak jest treść, nie oprawa, więc przejdźmy bezpośrednio do merytoryki.

Zawartość – część merytoryczna

Książka podzielona jest na następujące rozdziały:

  • Najczęstsze choroby stawów (tutaj choroba zwyrodnieniowa stawów, RZS, ZSSK oraz pozostałe choroby stawów – opisana jest dna moczanowa, łuszczycowe zapalenie stawów oraz młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów)
  • Przyczyny rozwoju chorób stawów
  • Współistniejące schorzenia
  • Diagnostyka i wczesne wykrywanie chorób stawów
  • Leczenie chorób stawów
  • Leczenie dietetyczne
  • Szczegółowe zalecenia dietetyczne w chorobach stawów
  • Składniki diety niezbędne w chorobach stawów
  • Aktywność fizyczna
  • Jak wytrwać w zmianie diety

Widać, że autorka także podeszła do tematu bardzo kompleksowo oraz to, co mi bardzo podoba się ze strony dietetyka – poruszyła newralgiczny aspekt dotyczący tego, jak faktycznie utrzymać dynamikę zmian pod kątem nowych nawyków żywieniowych. Często jest to przecież prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza dla osób starszych, a zawartość talerza może przejść ogromną metamorfozę, która nijak nie będzie przypominała wcześniejszych przyzwyczajeń. Dr Hanna specjalizuje się w dietach roślinnych i nacisk na taki właśnie styl żywienia przedstawiony jest w książce, stąd wiele treści dotyczy opisu diety wegańskiej. Opisane jest także case-study pacjentów, którzy za pomocą tego stylu odżywiania zauważyli znaczną poprawę jeśli chodzi o łuszczycowe czy reumatoidalne zapalenie stawów. Opisana jest także dieta przeciwzapalna wraz z Piramidą Żywieniową dr. Furhmana.

Część praktyczna – przepisy dla pacjenta

Część z przepisami podzielona jest na jadłospis wegański na dwa tygodnie oraz jadłospis przeciwzapalny – również na czternaście dni. Łącznie znajdziemy tutaj aż sto czterdzieści przepisów, za to o wiele mniej zdjęć, przez co nie jest ona aż tak atrakcyjna. Zdecydowanie przeważa w nich kuchnia roślinna, chociaż gdzieniegdzie pojawia się także propozycja potrawy z indykiem, rybą czy owocami morza. Przy każdej z potraw podana jest wartość odżywcza oraz ilość porcji, a także wymienniki węglowodanowe. Oba jadłospisy wydają się maksymalnie urozmaicone, uwzględnia 5 posiłków w ciągu dnia i wartość energetyczną 2000 kcal.

Podsumowując

Książka zarówno pod kątem części merytorycznej, jak i zaproponowanych jadłospisów również wypada w mojej ocenie bardzo dobrze. Wydaje mi się, że szczególnie zainteresowane tą pozycją powinny być osoby preferujące dietę roślinną lub fleksitariańską. Z perspektywy dietetyka uważam natomiast, że wszyscy autorzy spisali się świetnie i jak najbardziej polecam zakup obu książek do swojej specjalistycznej biblioteczki tak, aby mieć pełen przekrój sugerowanych metod dietoterapii chorób reumatycznych.

Cena regularna: 39,90 zł

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry