Kanapki zostały owiane złą sławą kiedy to kilka lat temu zapanowała moda na wykluczenie glutenu, w dużej mierze tak naprawdę bez powodu. Całe szczęście obecnie wzrasta świadomość, że jeśli nie masz zdiagnozowanych konkretnych jednostek chorobowych, to nie musisz traktować glutenu jako wroga numer jeden. W dalszym ciągu dobrze się ma jeszcze mit „pieczywo tuczy”, jednak coraz więcej specjalistów weryfikuje to mylne spojrzenie na chleb.
Świetna opcja na zdrowy posiłek
Kanapki mogą stanowić pełnowartościowy, zbilansowany posiłek i są idealną opcją kiedy nie masz czasu, ale chcesz zjeść coś zdrowego i pysznego. Myślę, że 10 minut, to maksymalny czas jaki spędzisz w kuchni w celu ich przygotowania (i to z myciem naczyń).
Jaki jest sposób na idealna kanapkę?
Przede wszystkim dobrej jakości pieczywo. Nie ma nic lepszego niż prawdziwy, chrupiący, świeży bochenek chleba prosto z piekarni. Żadne pieczywo z supermarketów nie może się równać z pieczywem wypiekanym na miejscu w lokalnych piekarniach.
Warto również, szczególnie jeśli chleb ma już kilka dni, podpiec go w piekarniku, tosterze, czy na patelni – to kilka minut, a robi dużą różnicę.
Wybierając pozostałe dodatki na kanapkę tj. warzywa, sery, masło czy owoce warto sięgać po te z targów, od zaufanych lokalnych dostawców, idealnie jeśli sami macie własny ogródek czy dostajecie prezenty z działki od mamy czy babci, wtedy na pewno czujecie różnicę w smaku.
Mam nadzieję, że poniższe propozycje kanapek zainspirują Cię do przygotowania kolorowych, smakowitych i bardziej oryginalnych wersji niż nudne kanapki z szynką, serem i plasterkiem pomidora. Koniecznie daj znać, która opcja najbardziej przypadła Ci do gustu!
Mozna przepisy na hummus ?