Sezon na figi jest krótki, więc jeśli chcemy się nimi nacieszyć, to trzeba się spieszyć, bo jak szybko pojawiają się na straganach, tak szybko z nich znikają i łatwo przegapić ten moment. Mam wrażenie, że figi są nieco niedocenianym owocem i nie cieszą się dużą popularnością, a szkoda, ponieważ są bardzo uniwersalne. Cudownie komponują się zarówno w słodkich przepisach, jak i w słonych.
W słodkich przepisach idealnie łączą się z sezamem, tahiną, gorzką czekoladą, pistacjami czy innymi orzechami oraz z wszelkimi serkami śmietankowymi. Ja również lubię opcje figi z truskawkami, to takie połączenie już kończącego się lata z nieśmiało wkraczającą jesienią – uwielbiam ten moment w ciągu roku.
Figa również lubi się bardzo z wszelkimi serami, możesz kombinować i wybierać te, które najbardziej odpowiadają Twoim gustom. Ja zwykle decyduję się na halloumi, czy fetę, ale jeśli lubisz (bo ja nie ;)), to sprawdzi się też z kozim serem.
Poniżej znajdziesz między innymi przepis na pyszną chałwową owsiankę. Uważam, że figa + chałwa komponuje się doskonale. Warto jednak kupić chałwę dobrej jakości, ja użyłam taką, która w składzie ma tylko sezam i miód. Te, które dostępne są na półkach sklepowych często są pełne niepotrzebnych składników. Jeśli mieszkasz w Krakowie, to polecam wybrać się na Stary Kleparz. Tam znajdziesz grecki sklep z jakościowymi produktami, w tym właśnie z pyszną chałwą.
Kolejny przepis to proste kanapki z serkiem śmietankowym. Nie wymagają one nawet przepisu, ale dla ścisłości podaje użyte produkty i możesz modyfikować je według własnych preferencji. Nie mogło zabraknąć ciasta z pysznym sezamowym spodem, kremem orzechowo kokosowym i polewą, która smakuje jak Nutella, a są w niej tylko dwa składniki. Dwa przepisy są w wersji wytrawnej. Pierwszy to pita z hummusem, słodziutką karmelizowaną cebulką i fetą, a drugi, to kanapka z awokado i halloumi.
Ciężko zdecydować się, który przepis wygrywa, więc testuj i daj znać, który jest Twoim ulubionym.
Ciasto na sezamowym spodzie z orzechowo kokosowym kremem z figami
Składniki:
SPÓD
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 30g sezamu (najlepiej wcześniej uprażonego na patelni),
- 20g wiórek kokosowych,
- 40g erytrytolu,
- 100g masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
KREM
- 250g mascarpone,
- 100g stałej części mleczka kokosowego (można zastąpić śmietanką kremówką, którą należy wcześniej ubić lub dać więcej mascarpone),
- 40g masła orzechowego (lub tahini),
- 30g erytrytolu zmielonego na puder,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
POLEWA
- 4 kosteczki gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na spód z wyjątkiem masła i ekstraktu waniliowego umieścić w blenderze z ostrzem S lub w mikserze i wymieszać, aż wszystko dobrze się połączy;
- Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz ekstrakt waniliowy i blendować wszystkie składniki aż powstanie zbita masa;
- Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem i nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach ok. 12 min. Aż spód będzie zarumieniony;
- W międzyczasie przygotować krem: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Można spróbować i ewentualnie dosłodzić według własnych preferencji. Krem będzie miał dosyć rzadką konsystencję, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje;
- Wylać krem na ostudzony spód, ułożyć figi oraz polać kremem z gorzkiej czekolady i masła orzechowego (wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę, dodać masło orzechowe i wymieszać), posypać prażonymi migdałami lub innymi orzechami i schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin.
Chałwowa owsianka z figą
Składniki:
- 30g płatków owsianych,
- 40g chałwy,
- 20g odżywki białkowej waniliowej (można pominąć i dodać np. ½ banana dla słodkości lub erytrytol),
- 70g serka Bieluch lekkiego,
- 2 figi,
- 10g pistacji,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli
Wykonanie:
- Płatki owsiane zalać wodą, dodać cynamon i sól i gotować na średnim ogniu;
- Dodać odżywkę białkową, pokruszoną chałwę (część chałwy zostawić, aby posypać wierzch owsianki) wymieszać i gotować do momentu aż płatki owsiane będą miękkie i wszystko się połączy;
- Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, dodać serek, pokrojone figi, pistacje oraz pozostałą część chałwy.
Kanapki z serkiem śmietankowym, figą, masłem orzechowym i pistacjami
Składniki:
- 2 kromki razowego/ żytniego chleba (lub innego ulubionego),
- serek śmietankowy lekki (ilość według własnych preferencji),
- 1-2 pokrojone w plasterki figi,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- pistacje
Wykonanie:
- Kromki chleba najlepiej podpiec w tosterze lub w piekarniku czy na patelni;
- Posmarować serkiem śmietankowym, na wierzchu ułożyć figę. Polać masłem orzechowym , posypać pistacjami.
Pita z figami, hummusem, karmelizowaną cebulką, fetą i rukolą
Składniki:
- 1 pita (lub inne pieczywo),
- 50g hummusu,
- 1 czerwona cebula,
- 1 biała cebula,
- 2 figi,
- 30g sera typu feta,
- garść rukoli,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
- Rozgrzać patelnie, dodać oliwę oraz pokrojone w cienkie plasterki 2 rodzaje cebuli;
- Smażyć na średnim ogniu, dodać sos sojowy, sól i pieprz i podlać ok. ½ szklanki wody.
- Dusić na patelni, aż woda odparuje i cebulka będzie miękka, doprawić do smaku według preferencji;
- Pitę podpiec w piekarniku lub na patelni, posmarować hummusem, nałożyć karmelizowaną cebulkę, pokrojone figi, pokruszoną fetę oraz rukolę. Posypać ulubionymi ziołami.
Kanapka z awokado, halloumi i ogórkiem
Składniki:
- 2 kromki chleba lub 1 bułka,
- ½ awokado,
- 50g halloumi,
- 1 figa,
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- 1 łyżeczka ziół toskańskich,
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Halloumi pokroić w plastry i zgrillować na patelni aż będzie zarumienione;
- Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, czosnek, zioła toskańskie oraz sól i pieprz;
- Chleb podpiec w tosterze lub w piekarniku czy na patelni, nałożyć awokado, halloumi oraz pokrojone w plasterki figi. Można dodać sałatę i posypać np. czarnuszką czy ulubionymi ziołami.