5 prostych pomysłów na figi

Sezon na figi jest krótki, więc jeśli chcemy się nimi nacieszyć, to trzeba się spieszyć, bo jak szybko pojawiają się na straganach, tak szybko z nich znikają i łatwo przegapić ten moment. Mam wrażenie, że figi są nieco niedocenianym owocem i nie cieszą się dużą popularnością, a szkoda, ponieważ są bardzo uniwersalne. Cudownie komponują się zarówno w słodkich przepisach, jak i w słonych.

W słodkich przepisach idealnie łączą się z sezamem, tahiną, gorzką czekoladą, pistacjami czy innymi orzechami oraz z wszelkimi serkami śmietankowymi. Ja również lubię opcje figi z truskawkami, to takie połączenie już kończącego się lata z nieśmiało wkraczającą jesienią – uwielbiam ten moment w ciągu roku.

Figa również lubi się bardzo z wszelkimi serami, możesz kombinować i wybierać te, które najbardziej odpowiadają Twoim gustom. Ja zwykle decyduję się na halloumi, czy fetę, ale jeśli lubisz (bo ja nie ;)), to sprawdzi się też z kozim serem.

Poniżej znajdziesz między innymi przepis na pyszną chałwową owsiankę.  Uważam, że figa + chałwa komponuje się doskonale. Warto jednak kupić chałwę dobrej jakości, ja użyłam taką, która w składzie ma tylko sezam i miód. Te, które dostępne są na półkach sklepowych często są pełne niepotrzebnych składników.  Jeśli mieszkasz w Krakowie, to polecam wybrać się na Stary Kleparz. Tam znajdziesz grecki sklep z jakościowymi produktami, w tym właśnie z pyszną chałwą.

Kolejny przepis to proste kanapki z serkiem śmietankowym. Nie wymagają one nawet przepisu, ale dla ścisłości podaje użyte produkty i możesz modyfikować je według własnych preferencji. Nie mogło zabraknąć ciasta z pysznym sezamowym spodem, kremem orzechowo kokosowym i polewą, która smakuje jak Nutella, a są w niej tylko dwa składniki. Dwa przepisy są w wersji wytrawnej. Pierwszy to pita z hummusem, słodziutką karmelizowaną cebulką i fetą, a drugi, to kanapka z awokado i halloumi.

Ciężko zdecydować się, który przepis wygrywa, więc testuj i daj znać, który jest Twoim ulubionym.

Ciasto na sezamowym spodzie z orzechowo kokosowym kremem z figami

Składniki:

SPÓD

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 30g sezamu (najlepiej wcześniej uprażonego na patelni),
  • 20g wiórek kokosowych,
  • 40g erytrytolu,
  • 100g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

KREM

  • 250g mascarpone,
  • 100g stałej części mleczka kokosowego (można zastąpić śmietanką kremówką, którą należy wcześniej ubić lub dać więcej mascarpone),
  • 40g masła orzechowego (lub tahini),
  • 30g erytrytolu zmielonego na puder,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

POLEWA

  • 4 kosteczki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła orzechowego

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód z wyjątkiem masła i ekstraktu waniliowego umieścić w blenderze z ostrzem S lub w mikserze i wymieszać, aż wszystko dobrze się połączy;
  2. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz ekstrakt waniliowy i blendować wszystkie składniki aż powstanie zbita masa;
  3. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem i nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach ok. 12 min. Aż spód będzie zarumieniony;
  4. W międzyczasie przygotować krem: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Można spróbować i ewentualnie dosłodzić według własnych preferencji. Krem będzie miał dosyć rzadką konsystencję, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje;
  5. Wylać krem na ostudzony spód, ułożyć figi oraz polać kremem z gorzkiej czekolady i masła orzechowego (wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę, dodać masło orzechowe i wymieszać), posypać prażonymi migdałami lub innymi orzechami i schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin.

Chałwowa owsianka z figą

Składniki:

  • 30g płatków owsianych,
  • 40g chałwy,
  • 20g odżywki białkowej waniliowej (można pominąć i dodać np. ½ banana dla słodkości lub erytrytol),
  • 70g serka Bieluch lekkiego,
  • 2 figi,
  • 10g pistacji,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1.  Płatki owsiane zalać wodą, dodać cynamon i sól i gotować na średnim ogniu;
  2. Dodać odżywkę białkową, pokruszoną chałwę (część chałwy zostawić, aby posypać wierzch owsianki) wymieszać i gotować do momentu aż płatki owsiane będą miękkie i wszystko się połączy;
  3. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, dodać serek, pokrojone figi, pistacje oraz pozostałą część chałwy.

Kanapki z serkiem śmietankowym, figą, masłem orzechowym i pistacjami

Składniki:

  • 2 kromki razowego/ żytniego chleba (lub innego ulubionego),
  • serek śmietankowy lekki (ilość według własnych preferencji),
  • 1-2 pokrojone w plasterki figi,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • pistacje

Wykonanie:

  1. Kromki chleba najlepiej podpiec w tosterze lub w piekarniku czy na patelni;
  2. Posmarować serkiem śmietankowym, na wierzchu ułożyć figę. Polać masłem orzechowym , posypać pistacjami.
  3.  

Pita z figami, hummusem, karmelizowaną cebulką, fetą i rukolą

Składniki:

  • 1 pita (lub inne pieczywo),
  • 50g hummusu,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 biała cebula,
  • 2 figi,
  • 30g sera typu feta,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:

    1. Rozgrzać patelnie, dodać oliwę oraz pokrojone w cienkie plasterki 2 rodzaje cebuli;
    2. Smażyć na średnim ogniu, dodać sos sojowy, sól i pieprz i podlać ok. ½ szklanki wody.
    3. Dusić na patelni, aż woda odparuje i cebulka będzie miękka, doprawić do smaku według preferencji;
    4. Pitę podpiec w piekarniku lub na patelni, posmarować hummusem, nałożyć karmelizowaną cebulkę, pokrojone figi, pokruszoną fetę oraz rukolę. Posypać ulubionymi ziołami.

Kanapka z awokado, halloumi i ogórkiem

Składniki:

  • 2 kromki chleba lub 1 bułka,
  • ½ awokado,
  • 50g halloumi,
  • 1 figa,
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich,
  • sól i pieprz
  •  

Wykonanie:

  1. Halloumi pokroić w plastry i zgrillować na patelni aż będzie zarumienione;
  2. Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, czosnek, zioła toskańskie oraz sól i pieprz;
  3. Chleb podpiec w tosterze lub w piekarniku czy na patelni, nałożyć awokado, halloumi oraz pokrojone w plasterki figi. Można dodać sałatę i posypać np. czarnuszką czy ulubionymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry