Składniki:
- 150g mąki owsianej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g erytrytolu
- 120g masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem kokosowym)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500g borówek (można dać mniej)
- 20g erytrytolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- W misce wymieszać obie mąki, erytrytol, proszek do pieczenia i cynamon. Przełożyć do miksera, dodać masło i miksować do momentu aż powstanie zbita plastyczna masa.
- Wyłożyć papierem formę do pieczenia. Przełożyć ⅔ ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 10-12 min. aż spód się zarumieni. Resztę ciasta można włożyć na ten czas do zamrażarki.
- W międzyczasie wymieszać borówki z erytrytolem i mąką ziemniaczaną.
- Kiedy spód będzie gotowy, wyłożyć na niego borówki oraz pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
- Piec całość ok. 30-40 min. aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Po ostudzeniu można posypać erytrytolem zmielonym na puder.
- Pysznie smakuje podane z jogurtem lub w wersji wypasionej z lodami waniliowymi🍦
Forma 25x18cm.
Całość ma około 2200 kcal