Owsiane ciasto z borówkami i kruszonką

Składniki:

  • 150g mąki owsianej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g erytrytolu
  • 120g masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem kokosowym)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 500g borówek (można dać mniej)
  • 20g erytrytolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać obie mąki, erytrytol, proszek do pieczenia i cynamon. Przełożyć do miksera, dodać masło i miksować do momentu aż powstanie zbita plastyczna masa.
  2. Wyłożyć papierem formę do pieczenia. Przełożyć ⅔ ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 10-12 min. aż spód się zarumieni. Resztę ciasta można włożyć na ten czas do zamrażarki.
  3. W międzyczasie wymieszać borówki z erytrytolem i mąką ziemniaczaną.
  4. Kiedy spód będzie gotowy, wyłożyć na niego borówki oraz pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
  5. Piec całość ok. 30-40 min. aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Po ostudzeniu można posypać erytrytolem zmielonym na puder.
  6. Pysznie smakuje podane z jogurtem lub w wersji wypasionej z lodami waniliowymi🍦

Forma 25x18cm.

Całość ma około 2200 kcal

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry