Składniki:
Biszkopt
- 130g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 50g erytrytolu (zmielonego na puder)
- 4 jajka
- 30g (3 łyżki) soku z cytryny
- szczypta soli
Krem
- 500g ricotty (lub mascarpone/ serek śmietankowy)
- sok z ½ limonki
- skórka z 1 limonki
- 50g pudru z erytrytolu
Wykonanie:
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól przesiać do miski
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na lśniącą i sztywną pianę, dodać sok z cytryny i ponownie chwilkę miksować
- Dodawać po łyżce erytrytol cały czas miksując. Następnie wciąż miksując dodać żółtka
- Odstawić mikser i wsypać do białek przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników (już nie mikserem, a łyżką)
- Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 30 min. (do suchego patyczka)
- Aby przygotować krem wystarczy zmiksować wszystkie składniki i schłodzić
- Ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Przełożyć schłodzonym kremem oraz owocami
- Torcik najlepiej smakuje schłodzony. Dodatkowo biszkopt można nasączyć ponchem (ja wymieszałam rum z wodą i pudrem z erytrytolu)
Forma 20 cm.
Cały torcik ma około 1560 kcal. Przy podziale na 6 kawałków jeden to 260 kcal.