Letni torcik

Składniki:

Biszkopt

  • 130g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 50g erytrytolu (zmielonego na puder)
  • 4 jajka
  • 30g (3 łyżki) soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem

  • 500g ricotty (lub mascarpone/ serek śmietankowy)
  • sok z ½ limonki
  • skórka z 1 limonki
  • 50g pudru z erytrytolu

Wykonanie:

 

  1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól przesiać do miski
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na lśniącą i sztywną pianę, dodać sok z cytryny i ponownie chwilkę miksować
  3. Dodawać po łyżce erytrytol cały czas miksując. Następnie wciąż miksując dodać żółtka
  4. Odstawić mikser i wsypać do białek przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników (już nie mikserem, a łyżką)
  5. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 30 min. (do suchego patyczka)
  7. Aby przygotować krem wystarczy zmiksować wszystkie składniki i schłodzić
  8. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Przełożyć schłodzonym kremem oraz owocami
  9. Torcik najlepiej smakuje schłodzony. Dodatkowo biszkopt można nasączyć ponchem (ja wymieszałam rum z wodą i pudrem z erytrytolu)
Forma 20 cm.
 
Cały torcik ma około 1560 kcal. Przy podziale na 6 kawałków jeden to 260 kcal.

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry