Tym razem przepis na orzeźwiające ciasto pomarańczowe. Każdy kęs przeniesie nas myślami do czasów wakacji, jedynie nuta cynamonu może przypomnieć o panującej za oknem jesieni. Ciasto warto połączyć z ulubioną herbatą lub kawą.
Składniki:
Ciasto:
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90g mąki pszennej jasnej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80g erytrytolu
- 100ml kefiru
- 125ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 80ml soku z pomarańczy
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt:
- forma o średnicy 20 cm
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, skórkę z pomarańczy, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Jajka z erytrytolem miksować do uzyskania jasnej, pienistej masy. Wlać kefir, oliwę lub olej, sok z pomarańczy oraz opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy i miksować jeszcze przez 2 minuty. Dodać mokre składniki do suchych i delikatnie je wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, grzanie góra-dół, przez 40-45 minut – do suchego patyczka. Ostudzić.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, grzanie góra-dół, przez 40-45 minut – do suchego patyczka. Ostudzić.
Wskazówka:
Kiedy ciasto pomarańczowe ostygnie można posypać je pudrem z erytrytolu i ozdobić plasterkami pomarańczy.
Wartość odżywcza (na 1 porcję):
Kcal: 174
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 9,6 g
Węglowodany: 28,1 g
Błonnik: 2,6 g
Przepis pochodzi z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” – możesz ją zakupić TUTAJ.