W dzisiejszym przepisie prezentujemy pyszny włoski deser w lekkiej formie. Idealny dla miłośników nieco bardziej wytrawnych smaków w połączeniu z delikatną, aksamitną masą. Nasze tiramisu potrzebuje odczekać kilka godzin w lodówce, więc będzie idealne jako słodka przekąska następnego dnia, co więcej przepis jest znacznie lżejszy niż jego tradycyjna wersja.
Składniki (na 3 porcje):
- 150 g serka wiejskiego lekkiego
- 250 g serka śmietankowego lekkiego
- 50 g erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka likieru amaretto lub brandy z nutą kawową
- ok. 60 g (14 szt.) okrągłych biszkoptów
- ok. 150 ml ostudzonej kawy
- 10 g kakao
Potrzebny sprzęt:
- forma o wymiarach 20cm x 10 cm
Wykonanie:
Serek wiejski i śmietankowy, erytrytol, ekstrakt waniliowy oraz likier lub brandy zmiksować w blenderze na gładki krem. Dno naczynia wyłożyć połową lekko nasączonych kawą biszkoptów, przykryć je połową kremu. Wyłożyć resztę nasączonych kawą biszkoptów i pozostały krem. Deser wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem posypać przez sitko kakao.
Przepis pochodzi z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” – możesz ją zakupić TUTAJ.