fbpx

Lekkie tiramisu

W dzisiejszym przepisie prezentujemy pyszny włoski deser w lekkiej formie. Idealny dla miłośników nieco bardziej wytrawnych smaków w połączeniu z delikatną, aksamitną masą. Nasze tiramisu potrzebuje odczekać kilka godzin w lodówce, więc będzie idealne jako słodka przekąska następnego dnia, co więcej przepis jest znacznie lżejszy niż jego tradycyjna wersja.

Składniki (na 3 porcje):

  • 150 g serka wiejskiego lekkiego
  • 250 g serka śmietankowego lekkiego
  • 50 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto lub brandy z nutą kawową
  • ok. 60 g (14 szt.) okrągłych biszkoptów
  • ok. 150 ml ostudzonej kawy
  • 10 g kakao

Potrzebny sprzęt:

  • forma o wymiarach 20cm x 10 cm

Wykonanie:

Serek wiejski i śmietankowy, erytrytol, ekstrakt waniliowy oraz likier lub brandy zmiksować w blenderze na gładki krem. Dno naczynia wyłożyć połową lekko nasączonych kawą biszkoptów, przykryć je połową kremu. Wyłożyć resztę nasączonych kawą biszkoptów i pozostały krem. Deser wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem posypać przez sitko kakao.

Przepis pochodzi z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” – możesz ją zakupić TUTAJ.

Dodaj komentarz

Przewiń do góry