Inspiracja na świeżą i aromatyczną odsłonę jajek – w 2 wersjach
Idealne przepisy na WIELKANOCNY stół.
Pełne SMAKU, WITAMIN i składników mineralnych.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka są bardzo dobrym produktem. Zawierają wzorcowe białko, tłuszcze i minerały (wapń, żelazo, magnez czy fosfor). Do tego są źródłem cennych witamin.
Aromatyczne jajka z potrójnie ziołowym nadzieniem
- 
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
 - Serek śmietankowy do smarowania – 20 g (1.5 x Łyżeczka)
 - Majonez lekki – 20 g (1.5 x Łyżeczka)
 - Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
 - Pietruszka, liście – 8 g (1 x Łyżka)
 - Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
 - Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)
 - Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
 - Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
 
 
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz jaja ze skorupki, przekrój na równe połówki i wydrąż żółtka. Zioła wstępnie posiekaj.
 - Zmiksuj żółtka, serek, majonez, zioła i przyprawy na niemal gładką masę.
 - Faszeruj białka jaj pastą. Przystrój posiekanym szczypiorkiem.
 
Jajka z różowym, buraczkowym farszem:
- 
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
 - Buraki, gotowane w wodzie – 30 g (0.2 x Sztuka)
 - Serek śmietankowy do smarowania – 15 g (1 x Łyżeczka)
 - Majonez lekki – 15 g (1 x Łyżeczka)
 - Kiełki brokuła – 8 g (1 x Łyżka)
 - Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
 - Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)
 - Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
 
 
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz jaja ze skorupki, przekrój na równe połówki i wydrąż żółtka.
 - Zmiksuj żółtka, serek, majonez, buraka i przyprawy na niemal gładką masę.
 - Faszeruj białka jaj pastą. Przystrój kiełkami.
 
Jedna połówka z nadzieniem to: KCAL:66.3 / Białko:3.9 / Tłuszcze:4.8 / Węglowodany:1.5 / Błonnik:0.4
Smacznego!



				