fbpx

Jajka faszerowane w dwóch kolorach

Inspiracja na świeżą i aromatyczną odsłonę jajek – w 2 wersjach

Idealne przepisy na WIELKANOCNY stół.

 

Pełne SMAKU, WITAMIN i składników mineralnych.

 

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo dobrym produktem. Zawierają wzorcowe białko, tłuszcze i minerały (wapń, żelazo, magnez czy fosfor). Do tego są źródłem cennych witamin.

Aromatyczne jajka z potrójnie ziołowym nadzieniem

    • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
    • Serek śmietankowy do smarowania – 20 g (1.5 x Łyżeczka)
    • Majonez lekki – 20 g (1.5 x Łyżeczka)
    • Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
    • Pietruszka, liście – 8 g (1 x Łyżka)
    • Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
    • Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)
    • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
    • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz jaja ze skorupki, przekrój na równe połówki i wydrąż żółtka. Zioła wstępnie posiekaj.
  2. Zmiksuj żółtka, serek, majonez, zioła i przyprawy na niemal gładką masę.
  3. Faszeruj białka jaj pastą. Przystrój posiekanym szczypiorkiem.
Jedna połówka z nadzieniem to: KCAL:70.7 / Białko:4.2 / Tłuszcze:5.6 / Węglowodany:1.1 / Błonnik:0.3


Jajka z różowym, buraczkowym farszem:

    • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
    • Buraki, gotowane w wodzie – 30 g (0.2 x Sztuka)
    • Serek śmietankowy do smarowania – 15 g (1 x Łyżeczka)
    • Majonez lekki – 15 g (1 x Łyżeczka)
    • Kiełki brokuła – 8 g (1 x Łyżka)
    • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
    • Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)
    • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz jaja ze skorupki, przekrój na równe połówki i wydrąż żółtka.
  2. Zmiksuj żółtka, serek, majonez, buraka i przyprawy na niemal gładką masę.
  3. Faszeruj białka jaj pastą. Przystrój kiełkami.

Jedna połówka z nadzieniem to: KCAL:66.3 / Białko:3.9 / Tłuszcze:4.8 / Węglowodany:1.5 / Błonnik:0.4

Smacznego! 

Leave a Comment

Przewiń do góry