- Składniki (przepis na 10 kawałków):
- Składniki (przepis na 10 kawałków):
- Tofu naturalne, twarde – 450 g (2.5 x Opakowanie)
Jogurt sojowy- 150 g
- Mango – 150 g (0.5 x Sztuka)
- Erytrol – 120 g (podzielone na 30g i 90g)
- Napój sojowy bez cukru – 60 g (0.2 x Szklanka)
- Płatki owsiane – 50 g (5 x Łyżka)
- Mąka kokosowa – 50 g (3.3 x Łyżka)
- Masło z orzechów laskowych – 30 g (lub dowolne masło orzechowe o płynnej konsystencji)
- Oliwa z oliwek Pomarańcza- 30 g (3 x Łyżka)
- Sok cytrynowy – 18 g (z całej dużej cytryny)
- Tofu naturalne, twarde – 450 g (2.5 x Opakowanie)
Przygotowanie
Zacznij od nagrzania piekarnika na 180 stopni. Przygotuj blaszkę o średnicy 18-20 cm. Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia.Zmiksuj płatki, mąkę kokosową, 30g erytrolu, masło orzechowe oraz napój do połączenia składników. Wysyp do przygotowanej blaszki i ugnieć dłonią do dna. Włóż do piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotuj masę „sernikową”. Zmiksuj tofu, jogurt, 90g erytrolu, sok z całej cytryny oraz oliwę na kremową, dość gęstą masę. W razie konieczności dodaj więcej słodzika. Wylej masę na podpieczony spód i zapiecz razem przez 50 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystudzenia. Następnie schowaj tofurnik na całą noc do lodówki. Następnego dnia zmiksuj mango na mus. Polej wierzch ciasta. Tofurnik podawaj schłodzony.
1 kawałek K:157.5 / B:8.5 / T:9.2 / WP:8.7 / F:2.8
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska