fbpx

Najlepsze ciacho z rabarbarem, truskawkami i płatkami róż „jak u mamy”

Składniki:

  • 210g mąki pszennej
  • 120g napoju kokosowo-ryżowego Lidl (może być dowolne mleko roślinne)
  • 60g masła
  • 50g oliwy z oliwek (może być inny neutralny w smaku olej lub więcej masła, ale oliwa z oliwek wpływa na wyjątkowy smak)
  • 2 białka jaj
  • 60 ml soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 60-80g erytrytolu bądź innego słodzika (lub więcej wg preferencji)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ok. 300-400g rabarbaru i truskawek łącznie (tutaj przewaga rabarbaru)
  • płatki róż (opcjonalnie, ale warto!)

Wykonanie:

1. Masło oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki
2. Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać ze słodzikiem, odstawić
3. Do mleka wlać sok z cytryny, zamieszać i odstawić na bok
4. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i dobrze wymieszać
5. Za pomocą miksera/blendera połączyć masło, oliwę, erytrytol do uzyskania kremowej konsystencji
6. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do wcześniej przygotowanego masła z oliwą. Dodać także mleko z sokiem z cytryny, aromat waniliowy i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać (jeśli robisz, to mikserem, to krótko na najniższych obrotach)
7. Stopniowo dodawać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto będzie zbite
8. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wysypać rabarbar i truskawki, delikatnie wcisnąć je w ciasto
9. Piec w 180 stopniach, ok. 30-40 min. Ciasto jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po całkowitym ostudzeniu❤

Na zdjęciu okrągła blaszka 24 cm.

27A698F7-8419-4826-843D-E8688E47E7AD
EE03F3F8-72EA-488E-9CB8-B556B4CCF5D5

Previous
Next

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

06
01
02
03
04
05

Previous
Next

2 thoughts on “Najlepsze ciacho z rabarbarem, truskawkami i płatkami róż „jak u mamy””

  1. Świetny pomysł z tą stroną. Warto jeszcze dodać kaloryczność przepisu, na całą blaszkę wychodzi około 1870 kcal, liczone według Fitatu. Więc jeśli podzielimy to na 8 kawałków, mniej więcej po 233 kcal na porcję 😉

Leave a Comment

Przewiń do góry