Składniki:
- 170g cukinii startej na średnich oczkach
- 2 jajka
- 100 g mąki owsianej
- 30 g mąki pszennej (można użyć 130 g jednego rodzaju mąki)
- 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika/cukru
- 20 g oleju
- 125 g musu jabłkowego (można zrobić samemu lub użyć gotowego, np. Gerber)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cynamon
- sok z połówki limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę owsianą, pszenną, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
- W drugiej misce połączyć jajka, startą cukinię, olej, sok z limonki, mus jabłkowy i dodać suche składniki.
- Wymieszać wszystko razem, krótko, tylko do połączenia składników. Piec w formie wyłożonej papierem w 180 stopniach ok. 30/40 min.
- Można przełożyć serkiem jak na zdjęciu, zjeść z konfiturą czy masłem orzechowym.
KREM
Serek wiejski zblendowany z 2 łyżkami erytrytolu i sokiem z limonki.
Piec w podłużnej małej prostokątnej formie, wtedy ciasto wyjdzie wyższe w formie chlebka z cukinii, lub w większej formie – ciasto wyjdzie niższe, ale przekrojone na pół można przełożyć dowolnym kremem i wychodzi wtedy sześć porcji jak na zdjęciu.
Blaszka ma wymiary 25×18 cm.