Ciasto z cukinii

Składniki:

  • 170g cukinii startej na średnich oczkach
  • 2 jajka
  • 100 g mąki owsianej
  • 30 g mąki pszennej (można użyć 130 g jednego rodzaju mąki)
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika/cukru
  • 20 g oleju
  • 125 g musu jabłkowego (można zrobić samemu lub użyć gotowego, np. Gerber)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon
  • sok z połówki limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę owsianą, pszenną, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
  2. W drugiej misce połączyć jajka, startą cukinię, olej, sok z limonki, mus jabłkowy i dodać suche składniki.
  3. Wymieszać wszystko razem, krótko, tylko do połączenia składników. Piec w formie wyłożonej papierem w 180 stopniach ok. 30/40 min.
  4. Można przełożyć serkiem jak na zdjęciu, zjeść z konfiturą czy masłem orzechowym.

KREM
Serek wiejski zblendowany z 2 łyżkami erytrytolu i sokiem z limonki.

Piec w podłużnej małej prostokątnej formie, wtedy ciasto wyjdzie wyższe w formie chlebka z cukinii, lub w większej formie – ciasto wyjdzie niższe, ale przekrojone na pół można przełożyć dowolnym kremem i wychodzi wtedy sześć porcji jak na zdjęciu.

Blaszka ma wymiary 25×18 cm.

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry