Ostatnio dużo tutaj przepisów z użyciem dyni, ale mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość. Jednak warzywo to ma taki potencjał, że ciągle do głowy przychodzą mi nowe pomysły jak można je wykorzystać🧡
Tym razem przepis na podwójnie dyniowe ciasto, ponieważ znajduje się ona zarówno w spodzie ciasta jak i w kremie. Dynia sprawia, że spód jest mniej kruchy niż w tradycyjnym kruchym cieście, ale za to zyskuje na smaku, jeśli jednak zależy Wam, aby ciasto było kruche, to pomińcie dodawanie dyni do spodu.
Do dyniowego “karmelu” najlepiej użyć świeżych daktyli, ponieważ mają więcej smaku i nadają lepszą konsystencję, ale suszone daktyle również się sprawdzą.
Składniki – Ciasto:
- 120g mąki pszennej,
- 60g upieczonej dyni (hokkaido),
- 50g masła,
- 1 jajko,
- 20g erytrytolu,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w mikserze lub zagnieść ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1h lub zamrażarce ok. 15 min. Jeśli nie macie czasu, ten etap można pominąć.
- Małą formę (ja użyłam o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić dno i boki ciastem i ponakłuwać widelcem. Można również użyć specjalnej formy do tarty, ale zwykła okrągła forma również się sprawdzi.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół przez ok. 20 min. aż się delikatnie zarumieni.
Składniki – Dyniowy Karmel:
- 250g upieczonej dyni,
- 70g świeżych daktyli (mogą być suszone, wtedy należy wcześniej namoczyć je we wrzątku przez min. 15 minut),
- 30g masła orzechowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 2-3 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Jabłka pokroić w małą kostkę i smażyć na patelni od czasu do czasu mieszając. Dodać cynamon i sok z cytryny. Smażyć do momentu aż jabłka zmiękną, ale nie za długo, aby całkowicie się nie rozwaliły.
- Wszystkie składniki zblendować na idealnie gładki krem,spróbować i można dodać więcej soli, czy cynamonu wg własnych preferencji.
- Karmel przełożyć na ostudzony spód, wyłożyć na wierzch ostudzone prażone jabłka oraz można posypać dodatkowo prażonymi orzechami. Całe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Całość ma 1640,6kcal, w tym 34 g białka, 64,9 g tłuszczu i 267,3 g węglowodanów ogółem