Nadeszła ta pora roku, kiedy chętnie spędzamy wieczory siedząc pod kocem z kubkiem gorącej kawy czy herbaty. Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie ten czas polecam zrobić owsiane cytrynowe ciasteczka🍪🍋
Sprawdzą się nie tylko jako przekąska do kawy, ale również jako np. drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że przygotujecie do nich orzechowo cynamonowy krem, na który przepis znajdziecie poniżej i otrzymacie całkiem zdrowy i smaczny posiłek. Krem jest całkowicie opcjonalny. Ciasteczka już same w sobie są pyszne, a co jest ich największą zaletą, przygotujecie je w ekspresowym tempie🕔
Pamiętajcie, aby kontrolować czas pieczenia: jeśli chcecie aby ciasteczka były bardziej chrupiące, to pieczcie je nieco dłużej. Uważajcie jednak, aby się nie spaliły. Ja robię je dosyć grube i piekę 15 minut, wtedy z zewnątrz są chrupiące, a mięciutkie w środku.
Składniki:
- 100g płatków owsianych,
- 80g mąki pszennej,
- 60g erytrytolu,
- 90g masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- spora szczypta soli
Wykonanie:
- Masło i erytrytol zmiksować na gładki krem. Dodać żółtko, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować aż składniki idealnie się połączą.
- Wymieszać z płatkami owsianymi, mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i z powstałego ciasta formować ciastka (nie za cienkie, aby po upieczeniu były miękkie w środku). Można przygotować kilka dużych ciastek lub mniejsze.
- Piec w 180 stopniach ok. 12-15 min. do momentu aż ciastka będą delikatnie zarumienione.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać i po kilku minutach przełożyć ciastka na kratkę lub talerz do wystygnięcia – po tym czasie staną się chrupiące.
Składniki Kremu:
- 1 serek skyr,
- 20g masła orzechowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- erytrytol do smaku (najlepiej zmielony na puder)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zblendować i najlepiej odłożyć do lodówki, aby krem się schłodził.
Całość ma 1611 kcal, w tym:
- Białka 42,1 g
- Tłuszcze 97,6 g
- Węglowodany 216,8 g