Najprostsze kruche ciasto, do tego delikatny, lekki czekoladowy krem z ricotty idealnie komponujący się ze śliwkową konfiturą, która wspaniale łączy się z malinami, które dodają świeżości i przełamują słodycz. Na wierzchu chrupiące prażone migdały. Takim sposobem mamy przepis na pyszne jesienne ciasto, to połączenie smaku jest takie doskonałe, że musicie zrobić to ciasto i sami się przekonać😍
Składniki – Ciasto:
- 150g mąki pszennej,
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 30g erytrytolu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Do miski lub miksera wsypać mąkę, dodać pokrojone zimne masło, jajko, wanilię, erytrytol i sól. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera na jednolite ciasto.
- Przygotować mała formę (ja użyłam prostokątnej 25×18 cm) i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie formy i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę lub do zamrażarki na 15 min. Jeśli nie macie czasu można etap chłodzenia całkowicie pominąć.
- Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w 180 stopniach, grzanie góra dół ok. 15 min. aż będzie zarumienione.
Składniki – Ciasto:
- 250g ricotty,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 40g erytrytolu (lub więcej według swoich preferencji),
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4-5 śliwek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki erytrytolu
- maliny i prażone migdały
Wykonanie:
- Śliwki przekroić na ćwiartki, umieścić w rondelku, dodać cynamon, erytrytol i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż powstanie gładka konfitura. Na koniec dodać sok z cytryny zamieszać i przestudzić (można również podsmażyć śliwki tylko chwilę zanim całkowicie się rozpadną, ale będą miękkie i w takiej formie też sprawdzą się doskonale).
- W międzyczasie przygotować krem. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać 2 łyżki ricotty i wymieszać (dzięki temu czekolada się nie zważy jeśli dodalibyśmy od razu całość do reszty składników).
- Do blendera/ miksera przełożyć wszystkie składniki na krem wraz z ricottą wymieszaną z czekoladą i zmiksować na gładki krem.
- Przełożyć gotowy krem na wystudzony spód, przełożyć warstwami, schłodzić❄