Składniki:
- 100 g suchej soczewicy
(z tej ilości powstanie sos na 2 porcje), - 50g makaronu,
- 150g pieczarek,
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- cebulka dymka,
- przyprawy: kurkuma, pieprz, oregano, suszony czosnek, gałka muszkatołowa
- mleko kokosowe/ sojowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukać na sitku i gotować 8-10 min. w osolonej wodzie.
- Odcedzić soczewicę i przełożyć do blendera. Dodać sos sojowy, sok z cytryny, płatki drożdżowe, 2 łyżeczki czosnku suszonego, ½ łyżeczki kurkumy, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Zblendować wszystko na idealnie gładki sos. Spróbować i ewentualnie doprawić.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć pieczarki wraz z cebulką dymką, doprawić czosnkiem suszonym i oregano.
- Ugotować makaron, dodać do pieczarek i sosu (będzie gęsty, więc można go rozcieńczyć już na patelni wodą lub aby był jeszcze bardziej kremowy mleczkiem kokosowym lub sojowym/migdałowym).
- Posypać cebulką dymką/ szczypiorkiem i płatkami drożdżowymi lub ulubionym serem.