Makaron z gęstym sosem soczewicowym

Składniki:

  • 100 g suchej soczewicy
    (z tej ilości powstanie sos na 2 porcje),
  • 50g makaronu,
  • 150g pieczarek,
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • cebulka dymka,
  • przyprawy: kurkuma, pieprz, oregano, suszony czosnek, gałka muszkatołowa
  • mleko kokosowe/ sojowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukać na sitku i gotować 8-10 min. w osolonej wodzie.
  2. Odcedzić soczewicę i przełożyć do blendera. Dodać sos sojowy, sok z cytryny, płatki drożdżowe, 2 łyżeczki czosnku suszonego, ½ łyżeczki kurkumy, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Zblendować wszystko na idealnie gładki sos. Spróbować i ewentualnie doprawić.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć pieczarki wraz z cebulką dymką, doprawić czosnkiem suszonym i oregano.
  4. Ugotować makaron, dodać do pieczarek i sosu (będzie gęsty, więc można go rozcieńczyć już na patelni wodą lub aby był jeszcze bardziej kremowy mleczkiem kokosowym lub sojowym/migdałowym).
  5. Posypać cebulką dymką/ szczypiorkiem i płatkami drożdżowymi lub ulubionym serem.

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry