Składniki na spód:
- 100g mąki owsianej,
- 100g mleka lub napoju roślinnego,
- 20g erytrytolu (lub więcej, według własnych preferencji),
- 10g (1 łyżka) kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zblendować na masę, która w konsystencji będzie zwarta. Jeśli będzie za rzadka, dodać odrobinę więcej mąki, a jeśli nie będzie się lepić, dodać więcej mleka.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę, wyrównać i włożyć do zamrażarki.
Masa sernikowa:
- 500g serka wiejskiego lekkiego,
- 150g mleczka kokosowego (w tym przepisie najlepiej użyć tłustego, nie light),
- 60g erytrytolu,
- 1-2 łyżeczki proszku matcha (można pominąć),
- sok z ½ cytryny lub limonki,
- kilka kropel ekstraktu lub pasty waniliowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować. Spróbować – można dodać więcej erytrytolu czy soku z cytryny.
Wylać na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch ułożyć ulubione owoce i orzechy i delikatnie je powbijać.
Włożyć do zamrażarki i chłodzić przynajmniej kilka godzin.
Przed podaniem wyciągnąć z zamrażarki na ok. 30 min. – 1h przed podaniem (w zależności jak bardzo mrozi zamrażarka).
Jeśli nie używacie lub nie lubicie matchy, to zamiast tego można dodać np. masło orzechowe/ kakao żeby nadać inny smak. Masło orzechowe sprawdzi się doskonale, ponieważ jest tłuste i dzięki temu sernik będzie miał jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Rekomenduje użyć tłustego mleczka kokosowego, a nie light (próbowałam z mleczkiem light, ale wtedy sernik bardzo zamarza i ma gorszą konsystencję. Trzeba dłużej czekać, aby się delikatnie rozmroził, ale jeśli bardzo chcecie, to też będzie ok).
Forma 25×18 cm