fbpx

Mrożony sernik z serka wiejskiego

Składniki na spód:

  • 100g mąki owsianej,
  • 100g mleka lub napoju roślinnego,
  • 20g erytrytolu (lub więcej, według własnych preferencji),
  • 10g (1 łyżka) kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zblendować na masę, która w konsystencji będzie zwarta. Jeśli będzie za rzadka, dodać odrobinę więcej mąki, a jeśli nie będzie się lepić, dodać więcej mleka.

  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę, wyrównać i włożyć do zamrażarki.

Masa sernikowa:

  • 500g serka wiejskiego lekkiego,
  • 150g mleczka kokosowego (w tym przepisie najlepiej użyć tłustego, nie light),
  • 60g erytrytolu,
  • 1-2 łyżeczki proszku matcha (można pominąć),
  • sok z ½ cytryny lub limonki,
  • kilka kropel ekstraktu lub pasty waniliowej

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować. Spróbować – można dodać więcej erytrytolu czy soku z cytryny.

  2. Wylać na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch ułożyć ulubione owoce i orzechy i delikatnie je powbijać.

  3. Włożyć do zamrażarki i chłodzić przynajmniej kilka godzin.

  4. Przed podaniem wyciągnąć z zamrażarki na ok. 30 min. – 1h przed podaniem (w zależności jak bardzo mrozi zamrażarka).

  5. Jeśli nie używacie lub nie lubicie matchy, to zamiast tego można dodać np. masło orzechowe/ kakao żeby nadać inny smak. Masło orzechowe sprawdzi się doskonale, ponieważ jest tłuste i dzięki temu sernik będzie miał jeszcze bardziej kremową konsystencję.

  6. Rekomenduje użyć tłustego mleczka kokosowego, a nie light (próbowałam z mleczkiem light, ale wtedy sernik bardzo zamarza i ma gorszą konsystencję. Trzeba dłużej czekać, aby się delikatnie rozmroził, ale jeśli bardzo chcecie, to też będzie ok).

Forma 25×18 cm

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Przewiń do góry