Składniki:
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75g mąki owsianej
- 80g (⅓ szklanki) napoju roślinnego
- 125g (½ szklanki) jogurtu kokosowego (w wersji nie wegańskiej może być normalny jogurt)
- 1 banan
- 30g (2 łyżki) oleju neutralnego w smaku
- 50g erytrytolu (lub więcej jeśli wolisz słodsze wypieki)
- skórka z jednej cytryny
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1 szklanka borówek lub innych owoców
Wykonanie:
- Zetrzeć skórkę z cytryny oraz wycisnąć sok. Sok wlać do mleka, zamieszać i odstawić na bok
- W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, owsianą, proszek do pieczenia, erytrytol, sól. Zmiażdżyć banana i dodać do suchych składników wraz z jogurtem, mlekiem z cytryną, aromatem waniliowym i olejem. Wymieszać wszystko razem, ale (bardzo ważne!) tylko do połączenia się składników, nie musi być idealnie gładka masa, dzięki temu muffinki będą puszyste
- Borówki wymieszać z 1-2 łyżkami mąki (zaabsorbuje to sok z owoców podczas pieczenia)
- Dodać borówki do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać (tylko kilka ruchów).
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni, po włożeniu muffinek do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 175 stopni. Przełożyć ciasto do papilotek na muffinki i piec ok. 25 minut
Z przepisu wychodzi ok. 16 małych muffinek. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu lub konfitury, ale można szaleć z dodatkami, moje posypane są cukrem pudrem z erytrytolu.
Jedna sztuka to 97 kcal
białko – 3,2g
tłuszcz – 2,6g
węglowodany – 15,4 g