fbpx

Muffinki z borówkami

Składniki:

  • 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75g mąki owsianej
  • 80g (⅓ szklanki) napoju roślinnego
  • 125g (½ szklanki) jogurtu kokosowego (w wersji nie wegańskiej może być normalny jogurt)
  • 1 banan
  • 30g (2 łyżki) oleju neutralnego w smaku
  • 50g erytrytolu (lub więcej jeśli wolisz słodsze wypieki)
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka borówek lub innych owoców

Wykonanie:

  1. Zetrzeć skórkę z cytryny oraz wycisnąć sok. Sok wlać do mleka, zamieszać i odstawić na bok
  2. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, owsianą, proszek do pieczenia, erytrytol, sól. Zmiażdżyć banana i dodać do suchych składników wraz z jogurtem, mlekiem z cytryną, aromatem waniliowym i olejem. Wymieszać wszystko razem, ale (bardzo ważne!) tylko do połączenia się składników, nie musi być idealnie gładka masa, dzięki temu muffinki będą puszyste
  3. Borówki wymieszać z 1-2 łyżkami mąki (zaabsorbuje to sok z owoców podczas pieczenia)
  4. Dodać borówki do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać (tylko kilka ruchów).
  5. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, po włożeniu muffinek do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 175 stopni. Przełożyć ciasto do papilotek na muffinki i piec ok. 25 minut

Z przepisu wychodzi ok. 16 małych muffinek. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu lub konfitury, ale można szaleć z dodatkami, moje posypane są cukrem pudrem z erytrytolu.

Jedna sztuka to 97 kcal
białko – 3,2g
tłuszcz – 2,6g
węglowodany – 15,4 g

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Przewiń do góry