Składniki:
- 210g mąki pszennej
- 120g napoju kokosowo-ryżowego Lidl (może być dowolne mleko roślinne)
- 60g masła
- 50g oliwy z oliwek (może być inny neutralny w smaku olej lub więcej masła, ale oliwa z oliwek wpływa na wyjątkowy smak)
- 2 białka jaj
- 60 ml soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 60-80g erytrytolu bądź innego słodzika (lub więcej wg preferencji)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ok. 300-400g rabarbaru i truskawek łącznie (tutaj przewaga rabarbaru)
- płatki róż (opcjonalnie, ale warto!)
Wykonanie:
1. Masło oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki
2. Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać ze słodzikiem, odstawić
3. Do mleka wlać sok z cytryny, zamieszać i odstawić na bok
4. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i dobrze wymieszać
5. Za pomocą miksera/blendera połączyć masło, oliwę, erytrytol do uzyskania kremowej konsystencji
6. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do wcześniej przygotowanego masła z oliwą. Dodać także mleko z sokiem z cytryny, aromat waniliowy i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać (jeśli robisz, to mikserem, to krótko na najniższych obrotach)
7. Stopniowo dodawać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto będzie zbite
8. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wysypać rabarbar i truskawki, delikatnie wcisnąć je w ciasto
9. Piec w 180 stopniach, ok. 30-40 min. Ciasto jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po całkowitym ostudzeniu❤
Na zdjęciu okrągła blaszka 24 cm.
Previous
Next
Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:
Previous
Next
Świetny pomysł z tą stroną. Warto jeszcze dodać kaloryczność przepisu, na całą blaszkę wychodzi około 1870 kcal, liczone według Fitatu. Więc jeśli podzielimy to na 8 kawałków, mniej więcej po 233 kcal na porcję 😉
Dzieki! Wlasnie tego szukalam 🙂