fbpx

Pyszne kanapki w stylu zero waste

Kanapki to posiłek, który lubi każdy. Są na tyle uniwersalne, że można wyczarować z nich propozycje na każdą porę dnia – od śniadania, przekąski, sycącego obiadu, aż po kolację. Dzisiaj mam dla Was 3 propozycje kanapek w stylu zero waste wchodzących w część akcji edukacyjnej #niemarnuJEMY we współpracy z firmą Monini Polska, w których pierwsze skrzypce grają przepyszne pesta z genialnym składem oraz wyrazista oliwa Gran Fruttato. Jak je przygotować?

1. Zielona kanapka z pesto alla genovese

– 2 kromki pieczywa
– 1 łyżeczka pesto
– 6 plastrów cukinii
– 1/4 kostki tofu wędzonego
– 1/2 łyżeczki oliwy GranFruttato
– szczypta soli, pieprzu, czosnku granulowanego
– garstka zielonych liści, łyżka kiełków
 

Przygotowanie:

Plastry cukinii podsmażyć na oliwie na patelni z dwóch stron. Doprawić szczypta soli, pieprzu, czosnku granulowanego. Posmarować pieczywo pesto, dodać plasterki cukinii, plastry tofu, garstkę zielonych liści oraz kiełki.

 

2. Czerwona kanapka z pesto rosso

– 2 kromki pieczywa
– 1 łyżeczka pesto
– 1/4 kostki tofu wędzonego
– 1/4 kulki mozzarelli
–  kawałek papryki
– 1/2 łyżeczki oliwy GranFruttato
– szczypta soli, pieprzu
– garstka zielonych liści, łyżka kiełków
 

Przygotowanie:

Pesto zmiksować z tofu na pastę. Paprykę pokroić w paski i podsmażyć chwilę na patelni na oliwie. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Posmarować pieczywo pastą z pesto i tofu, dodać plasterki mozzarelli, następnie podsmażone paski papryki oraz garstkę zielonych liści oraz kiełki.

 

3. Grzanka z warzywami i topioną mozzarellą

– 2 kromki pieczywa
– 3 plastry cukini
– kawałek papryki
– łyżeczka oliwy GranFruttato
– 1/4 kulki mozzarelli
– szczypta soli, pieprzu, czosnku granulowanego, oregano
– garstka zielonych liści, łyżka kiełków
 

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na oliwie z dodatkiem przypraw. Gotowe przełożyć na pieczywo, dodać na wierzch porwana na kawałeczki mozzarelli i przełożyć ponownie kanapki na patelnię (należy zmniejszyć ogień na najmniejszy i podgrzewać pod przykryciem, aż ser się delikatnie rozpuści, a pieczywo zarumieni). Dodać garstkę zielonych liści oraz kiełki.

Leave a Comment

Przewiń do góry