Co prawda do świąt jeszcze trochę, ale czas biegnie tak nieubłaganie szybko, że zanim się obejrzymy już będzie grudzień. Dlatego też ja już eksperymentuje z przepisami, które kojarzą się z zimowym, świątecznym okresem⛄
Poniżej znajdziecie przepis na pierniczkowy krem z batatów i serka wiejskiego. Można go zjeść jako samodzielny posiłek lub wykorzystać jako krem do ciasta, naleśników czy dodatek do owsianki.
Zróbcie go koniecznie – jest po pierwsze przepyszny, zwłaszcza jeśli dacie mu chwilę i schłodzicie go w lodówce, a do tego szybki w przygotowaniu i bardzo zdrowy.
Składniki:
- 80g upieczonych batatów,
- 1 serek wiejski lekki,
- 10g (1 łyżka) kakao,
- 20g erytrytolu,
- 30g napoju sojowego (lub innego roślinnego/ zwykłego),
- 1 łyżeczka przyprawy pierniczkowej,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- ½ łyżeczki soli
- do podania: prażone płatki migdałów, pokrojona kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zblendować na idealnie gładki krem i podawać z ulubionymi dodatkami
- Najlepiej smakuje schłodzony.
Całość ma 260,6 kcal, w tym:
- Białko 22,6 g
- Tłuszcz 7,7 g
- Węglowodany 47,5 g