fbpx

Pierniczkowy krem z batatów

Co prawda do świąt jeszcze trochę, ale czas biegnie tak nieubłaganie szybko, że zanim się obejrzymy już będzie grudzień. Dlatego też ja już eksperymentuje z przepisami, które kojarzą się z zimowym, świątecznym okresem⛄ Poniżej znajdziecie przepis na pierniczkowy krem z batatów i serka wiejskiego. Można go zjeść jako samodzielny posiłek lub wykorzystać jako krem do ciasta, naleśników czy dodatek do owsianki. Zróbcie go koniecznie – jest po pierwsze przepyszny, zwłaszcza jeśli dacie mu chwilę i schłodzicie go w lodówce, a do tego szybki w przygotowaniu i bardzo zdrowy.

Składniki:

  • 80g upieczonych batatów,
  • 1 serek wiejski lekki,
  • 10g (1 łyżka) kakao,
  • 20g erytrytolu,
  • 30g napoju sojowego (lub innego roślinnego/ zwykłego),
  • 1 łyżeczka przyprawy pierniczkowej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • ½ łyżeczki soli
  • do podania: prażone płatki migdałów, pokrojona kostka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować na idealnie gładki krem i podawać z ulubionymi dodatkami
  2. Najlepiej smakuje schłodzony.

Całość ma 260,6 kcal, w tym:

  • Białko 22,6 g
  • Tłuszcz 7,7 g
  • Węglowodany 47,5 g

Dodaj komentarz

Przewiń do góry