Składniki:
- pół kalafiora
- 240g cukinii
- 170-200g mąki
- 1 jajko
- przyprawy: suszony czosnek, suszona cebula, sól, pieprz, oregano, kminek
- sos sojowy
- szczypiorek
- łyżeczka oliwy do smażenia
Wykonanie:
Surowego kalafiora umieścić w blenderze i zblendować. Najlepiej sprawdzi się stacjonarny blender z ostrzem S, ponieważ chcemy uzyskać z kalafiora sypką konsystencję, coś na wzór ryżu.
Cukinię zetrzeć na średnich oczkach. Jeśli ma dużo wody, to odcisnąć.
Kalafior, cukinię i jajko wymieszać. Dodać mąkę oraz przyprawy. Konsystencja powinna być dosyć zwarta, nie za rzadka. Jeśli jest za rzadka, to dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na średnim ogniu.
Na zdjęciu placuszki podane z rukolą i hummusem, ale genialnie smakują też z sosem tzatziki czy pikantnym typu sriracha.
Całość (2 porcje) ma 895 kcal