fbpx

Placuszki kalafiorowo-cukiniowe

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 240g cukinii
  • 170-200g mąki
  • 1 jajko
  • przyprawy: suszony czosnek, suszona cebula, sól, pieprz, oregano, kminek
  • sos sojowy
  • szczypiorek
  • łyżeczka oliwy do smażenia

Wykonanie:

  1. Surowego kalafiora umieścić w blenderze i zblendować. Najlepiej sprawdzi się stacjonarny blender z ostrzem S, ponieważ chcemy uzyskać z kalafiora sypką konsystencję, coś na wzór ryżu.

  2. Cukinię zetrzeć na średnich oczkach. Jeśli ma dużo wody, to odcisnąć.

  3. Kalafior, cukinię i jajko wymieszać. Dodać mąkę oraz przyprawy. Konsystencja powinna być dosyć zwarta, nie za rzadka. Jeśli jest za rzadka, to dodać więcej mąki.

  4. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na średnim ogniu.

  5. Na zdjęciu placuszki podane z rukolą i hummusem, ale genialnie smakują też z sosem tzatziki czy pikantnym typu sriracha.

Całość (2 porcje) ma 895 kcal

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Przewiń do góry