Składniki:
- 200g suchej soczewicy
- 200g pieczarek
- 2 spore garście szpinaku
- 1 cebula czerwona
- 125 ml mleczka kokosowego light (z puszki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- przyprawy: suszony czosnek, pieprz, papryka wędzona, suszona cebula, oregano
- szczypiorek
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale polecam!)
Składniki na ok. 15 sztuk.
Wykonanie:
Soczewicę przepłukać na sitku i ugotować wedlug instrukcji na opakowaniu (może być lekko rozgotowana, wtedy placuszki będą się łatwiej sklejać – najlepiej ugotować soczewicę wcześniej, aby całkowicie wystygła)
Na patelnię wrzucić pokrojone pieczarki, kiedy odparuje z nich woda dodać mleczko kokosowe, pokrojoną w kostkę cebulę, sos sojowy oraz suszony czosnek. Smażyć wszystko na patelni kilka minut, aż powstały sos lekko się zredukuje, następnie dodać szpinak, przemieszać kilka razy aż szpinak zmniejszy swoją objętość i przełożyć wszystko do wcześniej ugotowanej soczewicy
Wymieszać wszystko razem, dodać mąkę, płatki drożdżowe oraz przyprawy: pieprz, sól, paprykę wędzoną, suszoną cebulę, oregano (lub inne ulubione) oraz posiekany szczypiorek
Placuszki smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni na oleju/oliwie na małym ogniu
Podawać z sosem pomidorowym/ hummusem/ guacamole lub z innymi ulubionymi dodatkami, pysznie smakują również na zimno
Jedna sztuka bez dodatków to 67 kcal
białko – 4,7g
tłuszcz – 1,6g
węglowodany – 8,9 g